НОВИНИ

"Непрекъснато обясняваше, че той ще я убие" - историята на Елена, застреляна от съпруга си с 5 куршума

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:52, 01.08.2023
9047
Чете се за: 04:50 мин.
У нас
Слушай новината

Една история изобличи системата на държавата ни в борбата с домашното насилие или, по-точно, показа липсата на система. Историята на убитата преди 6 години Елена, която беше простреляна от съпруга си с пет куршума в главата в столично заведение. Пред БНТ говори нейната приятелка, която стана свидетел на изстрелите. Тя е била свидетел и на опитите на Елена да потърси помощ от държавата.

"Непрекъснато обясняваше, че той ще я убие, че ще я дават по новините. Че всички съседи и приятели ще обясняваме тя какъв човек е била, но ще бъде късно. И така се случи", започва разказа си Милена Караангелова.

Тук вече има само спомен от заведение. И в него - спомен за Елена, убита с пет куршума, докато обядва с приятелка.

"Отидохме на църква и след това решихме да обядваме заедно. Тя стоеше срещу мен, когато започна да вика "Ето, идва, ето го, не се обръщай." Аз се обърнах и го видях, че той минава по тротоара и вървеше насам срещу нас. Дойде при нас, каза ѝ, че иска да говорят. Тя каза, че няма за какво да говорят. Изгони го пред всички публично. И след малко той се върна вече със зареден пистолет. Попита я "Сега ще се обадиш ли на полицията"? Тя каза "Да". И всичко приключи".

С 5 куршума в главата. Преди петте куршума Елена е убивана многократно от бездействието на властите. Събуждала се и заспивала със страх от човека, който е баща на децата ѝ и който има добро име в обществото.

Къде са пропуските на съда при случая с обезобразеното момиче?

"Психопрофилът беше на един много спокоен, интелигентен и уравновесен човек, който въобще не даваше вид на агресор, който може да стигне до краен предел. В началото на тяхната връзка не е имало някакви сериозни катастрофи, които да предвидят такъв брутален и трагичен край. Една година преди убийството започнаха скандали, обиди от негова страна, опити за малтретиране, бой, задушаване, преследване с колата, беше опитал да я сгази с колата. Можеше да се предотврати това, ако институциите си бяха свършили работата, бяха взели под внимание нейните притеснения. Тя пускаше много жалби, обясняваше, че има заплахи за живота, че той има оръжие. Никой не си направи труда да провери това", обясни Милена Караангелова.

Тя измолва държавата за ограничителна заповед. Хартийка, която се оказва безсмислена. Защото той я нарушава безнаказано. Прокуратурата вдига ръце:

"Една от прокурорките беше написала, че не вижда основание за повдигане на обвинение срещу него, за наказателно преследване, а Елена да търси правата си в районния съд за обида и клевета", каза Караангелова.

А служителите от телефонната централа на 112 дават интересен съвет:

"Отговорът там беше да си вземем ограничителната заповед, да отидем в районното и да пуснем жалба. Те отложиха за следващия ден и следващият ден беше фаталният".

Това е затвореният кръг на едно насилие, с което и държавата не успя да се справи. До днес няма координация между институциите, макар че такава беше предложена в новия Закон за домашното насилие. И беше отхвърлена.

"Всеки знае, че може да прави каквото си иска без да носи някакви последствия", коментира Милена Караангелова.

България беше осъдена в Страсбург за това бездействие. 6 години по-късно Милена все не може да заспи на тъмно. Убиецът беше вкаран в затвора, където намери смъртта си след боледуване. А в това неработещо заведение още се усеща страх. Че нищо не се е променило.

#СТИГАНАСИЛИЕ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На 90-годишна възраст почина Апостол Чачевски
На 90-годишна възраст почина Апостол Чачевски
България записа първа победа на европейското първенство по баскетбол за девойки
България записа първа победа на европейското първенство по баскетбол за девойки