НОВИНИ

Единият близнак от Цалапица призна, че е видял убийството на Димитър, протестите продължават

bnt avatar logo
от БНТ
20:21, 02.08.2023
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов поиска оставките на директора на полицията в Пловдив старши комисар Васил Костадинов и на началника на Районното управление в Стамболийски. Поводът е създалото се напрежение във връзка с действията на полицията след убийството на 24-годишния Димитър Малинов в Цалапица.

Днес Районният съд в Пловдив остави за постоянно в ареста близнаците Борислав и Валентин Динкови, които според обвинението са помогнали на извършителя да пренесе и зарови тялото на убитото момче. В съда един от близнаците призна, че е станал свидетел на убийството. Напрежение имаше и в съдебната зала, протестите продължават и в момента.

Близки и роднини на 24-годишния Димитър се събраха пред съда, за да поискат обвинението на двамата братя да бъде променено и те да получат най – сурови наказания.

Недялко Маринов - баща на Димитър: Настояваме за най-тежката мярка – доживотен затвор без право на замяна за убийците.

Атанаска Бакалова - майка на Димитър: Занесли две лопати, кирка и мотика да копат там в полето да бъде заровен. Рангел е бил с подута ръка, няма как един човек да го извърши всичко това. И после - те не били участвали. Дни наред ни гледаха в очите и ни лъжеха и даваха лъжливи показания да насочват другаде полицията. Кой им е гърбът, не знам, но тук има голям чадър над тях.

Майката на убитото момче обвинява полицията в Стамболийски, че 6 дни не е направила нищо за издирването на Димитър. Отказали да проследят и контактите му в социалните мрежи.

"Помолихме за съдействие да му бъде разбит профилът във Фейсбук, а те ни отговориха да сме си потърсили хакер да разбиел профила. Още в събота им се каза какво евентуално е станало. Те не ни обърнаха внимание и допуснаха Рангел да избяга извън България", обясни майката.

Пейчо Малинов - чичо на Димитър: Просто много голяма немарливост от страна на полицейското управление. Чакаха брат ми да сваля камери, да ходи да се моли на кмета на Цалапица да сваляме на флашки. Показва им колата в тъмното, която е. Тя вярно номерът не се виждат, но тя колата се познава в това село. Те знаят кой я кара тази кола".

Валентин и Борислав Динкови бяха доведени в съда под засилена полицейска охрана. Съдът не прие искането на защитата за закрито заседание. Единият от близнаците - Борислав - призна, че е бил свидетел на убийството на приятеля си Димитър и каза, че съжалява. Брат му Валентин също изрази съжаление.

След две прекъсвания на заседанието и напрежение при извеждането на близнаците от залата, съдът постанови най-тежката мярка за неотклонение. Мотивите - опитвали са се да прикрият следите си и има опасност да извършат друго престъпление. Прокуратурата работи активно по разследването.

"Ако лицата не са участвали в умъртвяването на пострадалия, към момента правната квалификация е точно такава - лично укривателство. Ако се съберат доказателства в друга насока, разбира се, че ще бъде преценено това нещо от прокуратурата", обясни Димитър Костов - наблюдаващ прокурор.

Утре вечер протестиращите се събират пред районното полицейско управление в Стамболийски с искане за прозрачно разследване и справедливи присъди за всички, замесени в убийството на Димитър.

Репортери: Галена Паскова, Деница Торньова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юношите на България до 18 г. отстъпиха на Португалия с 1:2 победи на Европейската отборна купа
Юношите на България до 18 г. отстъпиха на Португалия с 1:2 победи на Европейската отборна купа
Българските шахматисти с победа и реми на Световната купа в Баку
Българските шахматисти с победа и реми на Световната купа в Баку