НОВИНИ

Замърсено ли е Южното Черноморие - "Активни потребители" и властите с напълно различни данни

bnt avatar logo
от БНТ
20:16, 18.08.2023
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Притеснително проучване показва, че на няколко плажа по Южното Черноморие нормите за ешерихия коли са близо 40 пъти над нормата. Данните са от съвместно изследване на учени от Софийския университет и Асоциация "Активни потребители".

От изследвани 11 плажа у нас - само за 4 от тях резултатите са били в нормата. А с най-високи нива на замърсяване са попският плаж в Царево, Приморско - юг, Лозенец, Централен, Слънчев бряг и централният плаж в Бургас. От РЗИ - Бургас отричат да има подобни данни и смятат, че изследванията не са направени по стандарт.

Вижте още в прякото включване на Давид Сукнаров

Според проучването, което е обявено като независимо, са взети проби от общо 11 плажа по Южното Черноморие межди 31 юли и 2 август. На седемте плажа, които не отговарят на изискванията взетата проба на 100 мл морска вода, показва, че има превишение на допустимите клетки ешерихия коли. На най-замърсения плаж - Попския плаж в Царево, нормата е превишена 41 пъти.

От здравното министерство, местната власт и туристическия бранш обявиха изследването като нелегитимно.

Изследването, разпространено от "Активни потребители", е тема номер едно на Попския плаж в Поморие и почти всички летовници са се запознали с него. На южния плаж в Приморско, който е на второ място в класацията пък, не обръщат особено внимание.

Според здравните власти регулярните проби, които правят по плажовете, не показват завишения в нормите и водата е чиста. Те оспорват достоверността на направеното изследване.

МЗ не приема за коректно изследването на "Активни потребители" за чистотата на морската вода

Допълват, че лабораторията на университета, изследвала пробите, не е акредитирана.

"Трябва да ви кажа, че хората, които са го правили са много висококвалифицирани учени. Ние не за пръв път чуваме обвинения, защото винаги, когато покажем кусурите на някой контролен орган, той няма как да ни ръкопляска. Призоваваме РЗИ да издаде временна забрана за ползване на тези два плажа с екстремно замърсяване", коментира Богомил Николов, Асоциация "Активни потребители".

От РЗИ-Бургас днес взеха повторни проби, въпреки че тези отпреди 4 дни не са показали нередности.

На изледването на "Активни потребители“ се противопоставя и местната власт.

"Отделно, след като се свързах с Медицинския център и с джипитата, които работят на територията на общината, и със Спешна помощ, получената от тях информация е, че няма завишена заболеваемост. В началото на сезона беше язовир Каховка, сега тази информация. Тук има тенденция", коментира Димитър Германов, кмет на Община Приморско.

В перспектива информацията ще окаже влияние и според туристическия бранш.

"Предполагам, че ще има голям отлив, защото голям шум се вдига за нищо. Водата е перфектна и аз призовавам хората да си запазят резервациите, да си направят резервации", каза Николай Николов, представител на Туристическа камара – Приморско.

Изследванията на водата коментира и екоминистърът в студиото на "Денят започва". Юлиан Попов е на мнение, че данните не показават ситуацията балансирано.

"Замърсяването на Черно море и черноморската зона по-скоро нараства, отколкото се свива. Аз бих казал за това проучване, че то сякаш е проучване специално на мръсните места, което не дава балансирана картина на цялото състояние".

А здравните власти канят участниците в последното проучване на съвместна проверка по плажовете, така че резултатите да бъдат напълно обективни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Постоянство и отдаденост - ходовете на Нургюл Салимова до финала на Световното по шахмат
Постоянство и отдаденост - ходовете на Нургюл Салимова до финала на Световното по шахмат
Христо Стоичков инспектира строителството на новия спортен комплекс за школата на ФК Марица (Пловдив)
Христо Стоичков инспектира строителството на новия спортен комплекс за школата на ФК Марица (Пловдив)