НОВИНИ

Ограничават движението през прохода „Шипка" до 15:00 ч.

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
08:45, 19.08.2023
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

От 9:00 до 15:00 ч. днес се ограничава движението по пътя I-5 (E-85) Габрово - Шипка – Казанлък, през прохода „Шипка", заради честванията на 146-ата годишнина от Шипченската епопея. Това съобщиха от пресцентъра на Агенцията „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Трафикът ще се пренасочва по пътя II-55 (Проход на Републиката) за пътуващите от Северна към Южна България - от Русе и Велико Търново през Дебелец - Проход на Републиката - Гурково, за Казанлък, Стара Загора и Бургас.

За пътуващите от Южна към Северна България за Велико Търново и Русе движението ще се пренасочва през Гурково - Проход на Републиката - Дебелец.

Локалният трафик и идващите от запад превозни средства ще бъдат пренасочвани по пътя III-552 по маршрута: Габрово – Трявна – с. Белица – с. Вонеща вода – Проход на Републиката и обратно.

Движещите се по път III-5004 „Обход на Габрово и етапна връзка с пътя I-5, в посока връх „Шипка", ще се отклоняват при пътен възел „Дядо Дянко", през Габрово по пътя III-552 и пътя II-55 през Прохода на Републиката.

В област Стара Загора движението към Прохода на Републиката ще преминава по маршрут: пътя I-6 Калофер - Казанлък - пътя II-55 Гурково - Велико Търново и обратно. Пренасочването ще става при пътен възел „Мъглиж" (връзката на пътя I-5 Стара Загора – Казанлък с I-6 (Подбалканския път).

През прохода „Шипка" ще бъдат пропускани само автобуси и автомобили с участници и гости в събитието, както и организираният междуградски автомобилен транспорт, уточняват от АПИ.

Паметникът на свободата ще отвори врати за посетители около 12:00 часа след приключване на тържественото честване на 146-ата годишнина от Шипченската епопея. В празничния ден той ще работи с удължено работно време до 19:00 часа и с вход свободен.

Честванията ще започнат в храма на Соколския манастир, където ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите в Шипченските боеве. Предвидени са туристически походи. Официалната церемония по поднасяне на венци и цветя, в която ще участва държавният глава Румен Радев, ще се състои при каменните барелефи в подножието на връх Свети Никола.

Отбелязваме 146 години от Шипченската епопея

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА София гостува на Ботев Враца в търсене на задължителен успех
ЦСКА София гостува на Ботев Враца в търсене на задължителен успех
Кристиян Малинов бе представен като ново попълнение на Кортрайк
Кристиян Малинов бе представен като ново попълнение на Кортрайк