НОВИНИ

Честваме 146 години от Шипченската епопея (СНИМКИ)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
13:32, 19.08.2023
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Въпреки облачното време и дъжда много хора дойдоха на връх Шипка за честванията на 146-годишнината от Шипченската епопея. Те казаха, че са дошли, защото героите от Шипка и Шипченската епопея трябва да се помнят, тъй като това е историята от Възраждането на България.

Ето какво казаха някои от хората пред нашата камера:

"Това е част от възпитанието на всеки човек от дете. Трябва да познава историята на родината си".

"Българите не трябва да забравят и трябва да помнят кой и за какво е умрял. Никога не трябва да забравяме в случая хората, които са се били за свободата на България".

"Защото е важно за нас българите, за да си знаем откъде са ни тръгнали корените, защото народ без корени е просто като дърво без корен".

"Ние, българите с основание се изкачваме всяка година тук в Шипченския проход, при върховете Шипка, Свети Никола и Орлово гнездо и трябва да отдаваме дължимата почит на всички руски офицери и войници и български опълченци, които буквално с гърдите си в определени моменти са устояли тази позиция и корпуса на Сюлейман паша не е преминал на север от Стара планина", каза Чавдар Ангелов, директор на Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа".

По традиция на върха се изкачи и президентът Румен Радев. Той прие почетния строй и в обръщението си каза, че европейска България има бъдеще само когато сложим край на политическото безочие, което търгува с всичко българско, за да оцелее.

"Онези, които никога не идват на Шипка, вярват, че да си европеец означава да се отречеш от това да бъдеш българин. Това е саморазрушителен комплекс. Пагубна заблуда е, че да си европеец означава да задраскаш историята, да се присмиваш на традициите, да се срамуваш от знамето и да иронизираш родолюбието. Непростима безотговорност е да предаваш идеали, в които са вградили живота и делото си поколения българи, идеалите на нашите възрожденци - на Левски, Ботев и Гоце Делчев. След "Епопеята" на забравените няма да допуснем онези, които винаги липсват тук на върха, да ни натрапят "Епопея на зачеркнатите". З-и март е червената линия на нашето търпение", каза Радев.

Радев от Шипка: 3 март е червената линия на нашето търпение

Вижте повече във видеото

СНИМКИ: БТА, БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антон Ризов завърши на 13-о място на 10 метра пушка на световното първенство по спортна стрелба в Баку
Антон Ризов завърши на 13-о място на 10 метра пушка на световното първенство по спортна стрелба в Баку
Швеция победи Австралия с 2:0 и спечели бронзовите медали на световното първенство по футбол за жени
Швеция победи Австралия с 2:0 и спечели бронзовите медали на световното първенство по футбол за жени