НОВИНИ

Близо 600 пожара за месец гасиха пожарникарите от Пловдив - как преминава едно тяхно дежурство

bnt avatar logo
от БНТ
12:20, 19.08.2023
Чете се за: 02:52 мин.
Регионални
Слушай новината

Близо 600 пожара са гасили пожарникарите от Пловдив само за последния месец. Голяма част от тях - в горски масиви или трудно достъпни местности. Вчера се бориха с поредния такъв в землището на село Бабек. В гасеното се включи и военен хеликоптер от Авиационна база Крумово. Декари гори са унищожени през последните седмици, а често пламъците достигаха до къщите на хората.

"От приемане на сигнала тук, на картон или по телефона от колегите от 112, пожарният автомобил напуска службата в рамките на не повече от минута", обясни Александър Колев от оперативния център.

Дежурствата през летните месеци в пожарната са изключително тежки и натоварени. Сигналите към огнеборците валят.

"24 часа, 365 дни в годината постоянно има екипи на дежурство, които дежурят с пожарна техника и с пожаротехническо въоръжение. Работният ден на пожарникаря започва в 08:00 сутринта. Дежурството им е 24 часово", каза Божил Тодоров - старши инспектор, началник група пожарогасителна и спасителна дейност.

Дори когато не гасят пожари, огнеборците са в действие - проверяват оборудването си, ремонтират техниката и тренират непрекъснато. Спортът и физическата подготовка са много важни за добрата екипна работа на пожарникарите, споделя Георги Лесев, който дълги години е бил футболист.

"Трябва ежедневно да подобряваме формата си, за да може да бъдем полезни на хората. Във всеки един спорт, който е масов с повече хора, така и при нас в пожарната се изисква да имаме колектив, който да е сработен добре и да разчитаме един на друг", каза пожарникарят Георги Лесев.

Въпреки рискованите ситуации и опасностите, професията на огнеборецa често се наследява в семейството. Като при Христо Прушков, който се бори с огъня вече 30 години.

"Аз реших да стана пожарникар, понеже моят баща може би от 25-годишен е бил пожарникар, беше пожарникар. Съответно и аз от 4 години съм закърмен с тази професия. Исках да продължа неговото дело. Смятам, че семейството ми се гордее с това мое решение, подкрепят ме", каза Христо Прушков - Командир на екип във 2 смяна.

А огнеборците не спират да напомнят да бъдем отговорни и внимателни винаги, когато има риск от пожар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лука Дончич с 23 точки за успеха на Словения над Япония
Лука Дончич с 23 точки за успеха на Словения над Япония
Борислав Младенов започна подготовка с новия си тим Латина
Борислав Младенов започна подготовка с новия си тим Латина