НОВИНИ

Президентът: Когато държавата е слаба, мафията е силна

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
12:03, 19.08.2023 (обновена)
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

В политически коментари президентът Румен Радев заговори на връх Шипка за овладяване на службите, за властова булимия, която е обхванала упрваляващите, за това че държавата е слаба, когато мафията е силна. Според Радев всичко това идва от факта, че сегашното управление е заченато в скандални записи.

Вижте още в репортажа на Десислава Маркова и Иво Никодимов

Да се изкара докрай сценарият от записите - с тези думи държавният глава коментира заявената вчера смяна на главния секретар на МВР.

"Кабинетът използва всеки свой собствен провал като повод за заграбване на още власт и според мен това е настъпление срещу демократичните баланси, заложени в Конституцията и законите, но явно Конституцията пречи на управляващите в тяхното желание за повече власт и всъщност очевидно за всички е, че те страдат от властова булимия".

Според Радев управляващите посягат на конституцията и балансите в нея.

"Овладяват се МВР и службите за опорочаване на изборите, за тяхното използване за користни, политически и икономически цели. Нещо повече, лумпенизира се политическият дебат с агитки и заплахи. Посяга се на конституцията и на балансите, заложени в тази Конституция.

Запитан дали ще свика Консултативния съвет по национална сигурност след убийството на бившата барета Алексей Петров, отговори иронично:

"С кого? С хората от записите и техните ортаци от тъмните политически сенки ли да го свикам? Не мисля, че това е от полза за националната сигурност. Изобщо, потвърждава се максимата, че когато държавата е слаба, мафията е силна. А държавата е слаба, защото сегашното управление бе заченато в скандални записи и омерзително съглашателство в момента отговорността е напълно размита. С поведението си властта тласка обществото ни към хаос и насилие. Руши демократичния консенсус, който е в основата на мирния ни преход и без който няма европейска перспектива за България.

Коментарът на Радев за убийството беше лаконичен.

"Българите очакват отговори каква е ролята на Алексей Петров в стъкмяването на коалицията. Kакви ангажименти са поемани към него, какви високи постове в държавата са му обещавани, от кого и при какви условия".

Преди да говори пред журналисти в официална реч Радев се обяви за запазване на националния празник Трети март.

"Тук пред паметника на свободата сме се събрали, за да заявим, че след "Епопеята на забравените" няма да допуснем онези, които винаги липсват тук на върха, да ни натрапят "Епопея на зачеркнатите. Днес казваме стига! Трети март е червената линия на нашето търпение. Не сглобкаджийство ни трябва, а единение около държавността, историята и националното достойнство.

След честванията на Шипка държавният глава ще вземе участие тази вечер и в отбелязването на 120 години от Преображенското въстание.

Радев от Шипка: 3 март е червената линия на нашето търпение

Вижте повече за тържествената церемония по повод 146-ата годишнина от Шипченската епопея във видеото от Иво Никодимов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борислав Младенов започна подготовка с новия си тим Латина
Борислав Младенов започна подготовка с новия си тим Латина
Радев от Шипка: 3 март е червената линия на нашето търпение
Радев от Шипка: 3 март е червената линия на нашето търпение