НОВИНИ

Откриха Алеята на книгата пред НДК

Цанка Николова
от Цанка Николова
12:43, 04.09.2023 (обновена)
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Книгите отиват при хората от днес до неделя. В следващите седем дни над 140 български издателства очакват читателите в парка пред НДК и на булевард Витоша. Срещи с автори, премиери на книги, събития за деца и литературни дискусии са само част от изненадите за четящите хора.

Някои са тук за първи път, други идват по няколко пъти на всяко издание. И малки, и големи са водени до щандовете от нетърпението за нещо различно и вълнуващо.

Дима: "Нашето поколение чете много, не знам, дано и следващото да е така. Някой път някои хубави книги ми действат като все едно ям хубава торта."

А по-студеното време днес и пълните чанти с книги много напомнят на приповдигнатото настроение и вълнението около Коледа.

Яна: "Чисто щастие, защото е ужасно хубаво да четеш и да се пренесеш някъде другаде далеч от всички проблеми в ежедневието."

Радина: "Чета, защото се пренасям в един друг свят. Обогатявам себе си, дъщеря ми също. Смятам, че давам по този начин пример."

Хората четат повече там, където се провеждат подобни събития, е изводът на организаторите от Асоциация "Българска книга".

Десислава Алексиева, председател на Асоциация "Българска книга": "Тези инвестиции, които са в книги и четене с тяхната четирикратна икономическа възвращаемост имат огромно значение за формирането на критично мислене и образована нация."

А надеждата и на издатели, и на организатори е за повече слънчеви часове и четящи хора на книжния пазар в центъра на София.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Основаха инициативен комитет за запазване на 3 март като национален празник, подготвя се и референдум
Основаха инициативен комитет за запазване на 3 март като национален празник, подготвя се и референдум
Тестват устройство за помощ на деца с дислексия във варненско училище
Тестват устройство за помощ на деца с дислексия във варненско училище