НОВИНИ

Как работят известията при земетресения и има ли смисъл от тях?

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
20:48, 08.06.2023
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

В много части на страната хора са получили съобщения, предупреждаващи за вчерашното земетресение, секунди преди да го усетят. Трусът с магнитуд 4,7 по скалата на Рихтер разлюля района на Пловдив преди 15.30 часа вчера. Тъй като учените не могат да предвиждат подобни стихии, съобщенията се изпращат в момента на труса.

Красимира Благоева получава съобщението за това, че има земетресение, на път за садовското село Караджово. Тя е директор на местното основно училище.

"Земетресението ме завари в кола, но бях до село Катуница, малко по-далеч от основния епицентър. Тези, които са били тук в Караджово, са получили известие на телефоните си, аз също получих известие с червен екран и аларма, с която предупреждават за земетресението и дават указания за следващи стъпки", заяви Красимира Благоева, директор на ОУ "Васил Левски", с. Караджово.

Красимира се е намирала на 6 километра от епицентъра и затова е получила съобщение секунди преди да усети труса. То се праща не от мобилните оператори, а от операционната система за смартфони Андроид, и работи на следния принцип: сеизмичните сензори засичат земетресението и според местоположението на телефона, изчисляват след колко време притежателят на мобилното устройство ще усети труса. Сеизмичната вълна се движи със скорост между 6 и 8 километра в секунда. И ако по права линия Пловдив е на 100 км от София, това на практика значи:

"Ние имаме примерно 18 секунди време между случването на земетресението и пристигането на сеизмичната вълна в София. Съответно на по-близко разстояние до Пловдив това време се намалява", заяви доц. д-р Петя Трифонова, заместник-директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

Тази система предупредителна би била ефективна само за хора, които са на значително разстояние от епицентъра. Не може човек да се намира в епицентъра и да получи информация предварително.

Доц. Трифонова решава да провери как работи тази система, която според нея е безсмислена.

"Хората са много податливи на паника и е много голям шансът те да се изплашат, без да има нужда да се плашат", каза тя.

Директорът на института по геофизика проф. Николай Милошев е убеден, че за малка страна като България тази система няма да помогне.

"Не знам вие давали ли сте си сметка колко секунди ви отнема, за да си отворите джиесема. Няколко във всички случаи. Това ни дава някаква информация, но трудно ще ни спаси", заяви проф. Николай Милошев, директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

Даниела Добрева е сред многото пловдивчани, получили известието. Повече я е притеснило не съобщението, а земетресението.

"За мен това съобщение дойде доста по-късно и на практика нямаше как да се притесня", каза Даниела Добрева, жител на Пловдив.

Голяма част от последващите трусове вчера не са усетени от хората.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Противоречиви твърдения за начало на украинска контраофанзива
Противоречиви твърдения за начало на украинска контраофанзива
Може ли България да помогне за украинската контраофанзива?
Може ли България да помогне за украинската контраофанзива?