Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Режисьори изразиха несъгласие с предложения нов начин за оценяване на филми

Айше Сали
от Айше Сали
20:28, 08.06.2023
Чете се за: 03:12 мин.
Култура
Слушай новината

Български режисьори изразиха несъгласие с предложения начин за оценяване на филмови проекти при кандидатстване за финансиране от Националния филмов център. Недоволството идва заради готвени промени в Правилника за прилагане на Закона за филмовата индустрия. В отворено писмо, 25 режисьори призовават участието на фестивали и постиженията да взимат превес пред броя на създадените филми и привлечената публика. От Националния филмов център увериха, че ще търсят баланс между критериите.

Новият Закон за киното, приет преди две години, донесе нови проблеми на българското кино. Отпускането на пари за филми беше замразено заради закъснялото приемане на Правилника за прилагането му. След неговото приемане пък се наложиха поправки заради противоречия със Закона. И докато работната група обмисляше как да бъдат отстранени, дойде и предложението за промяна в начина на оценяване на филмовите проекти.

"Те предлагат, ако един човек има "Златна палма" или "Оскар" - български филм - това да няма никакво значение. Този, който има 4 филма, независимо с какво съмнително качество са, той ще има същата тежест", коментира режисьорът Камен Калев.

"Предложенията на работната, свързани с формирането на служебната оценка, дават предимство на търговските и количествените достижения спрямо художествените", отбеляза режисьорът Петър Вълчанов.

Филмите, кандидатстващи за финансиране, могат да получат до 100 точки от Конкурсната комисия, като крайната оценка се оформя от два компонента. Към момента до 88 точки могат да бъдат дадени за художествената стойност на представения проект, а останалите 12, които представляват "служебна оценка", са за постиженията, както и броя на филмите, създадени от неговия режисьор. Предложението е максималният брой точки в двата компонента да бъде променен съответно на 91 и 9 точки.

"Постъпиха предложения, които ние като администрация ще обсъдим много внимателно, ще преценим кое да се вземе предвид и кое да влезе в окончателните промени в Правилника, но истината е, че трябва да се намери баланс между опита и постиженията и знанията на авторите и също така един филм до колко зрители е достигнал", каза Петър Тодоров, директорът на НФЦ.

Днес освен Правилника за прилагане на Закона за филмовата индустрия, и критериите за формиране на служебна оценка също бяха публикувани. Предстои обществено обсъждане.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Шави: Меси не искаше напрежението в Барселона
Шави: Меси не искаше напрежението в Барселона
"Възраждане" с право на отговор
"Възраждане" с право на отговор