НОВИНИ

Доц. Наталия Киселова: Официално главният прокурор е отстранен от длъжност само след указ на президента

bnt avatar logo
от БНТ
19:14, 08.06.2023
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Предполагам, че мнозинството от магистрати е решено да се раздели с Иван Гешев като главен прокурор. Тъй като първото искане беше оттеглено от вносителите поради неговата спорност и възможността да не бъде доказано пред останалите членове на ВСС и да се концентрират върху второто искане, а именно уронване престижа на съдебната власт. Това каза в „Още от деня“ доц. Наталия Киселова.

„Това ще е петият министър за малко повече от 2 години, който полага усилие в процедура, която цели отстраняване от длъжността главен прокурор на г-н Гешев. Заседанието ще продължи до късно вечерта, че може би и в рамките на следващия ден“, добави тя.

Доц. Киселова уточни, че процедурата за отстраняване на главния прокурор, в рамките на Конституцията, е доста пестелива. А в Закона за съдебната власт не е развита процедура, която да е различна от останалите административни ръководители.

13 от членовете на ВСС трябва да гласуват "за", за да бъде отстранен главният прокурор.

"С НПК се измениха разпоредби в Закона за съдебната власт, по отношение на главния прокурор, гласовете са 13. С 13 гласа е много вероятно да бъде отстранен главния прокурор, ако се стигне до гласуване в рамките на следващите часове", уточни доц. Киселова.

По думите ѝ Конституцията допуска президентът да не се съобрази с решението на ВСС за отстраняване от длъжност главния прокурор и да върне предложението за освобождаването му.

Доц. Киселова обясни, че главният прокурор е отстранен от длъжност само след указ на президента. А за произнасянето от страна на държавния глава няма срок.

„Ако президентът върне искането, ще има ново обсъждане и гласуване, с което да преповторят предложението си за отстраняване на Гешев от длъжността главен прокурор", допълни експертът по конституционно право.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кола блъсна баба и внуче на пешеходна пътека в Пловдив
Кола блъсна баба и внуче на пешеходна пътека в Пловдив
Взривената язовирна стена - какво губят и печелят Русия и Украйна
Взривената язовирна стена - какво губят и печелят Русия и Украйна