НОВИНИ

Вътрешният министър: Почти съм убеден, че влизаме в Шенген наесен

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:54, 08.06.2023 (обновена)
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

“Почти съм убеден, че приемането на България в Шенгенската зона ще стане до края на годината. Гласуването е в края на септември, средата на октомври”. Това каза вътрешният министър Калин Стоянов при първото си участие в Съвета по вътрешни работи в Люксембург. Вътрешните министри от ЕС обсъждат въпроси, свързани с миграцията и Шенген.

Стоянов коментира, че присъствието му на съвета е ясна заявка на новото правителство за ангажимента му за приемането на страната в Шенген до края на календарната година. В Люксембург той е разговарял с колегите си от Австрия и Нидерландия - двете страни, които са против приемането ни, както и с директорите на Фронтекст и Европол и с вътрешния еврокомисар Илва Йохансон.

Случилото се с Ангел Христов не би трябвало да повлияе негативно на България, няма държава по света, която да не може да бъде премината незаконно, каза още Стоянов. Според него в България също периодично се задържат лица, които са обявени за международно издирване. Основното нещо, което ние проверяваме в момента и съм сигурен, че ще стигнем до някакъв резултат това е начина, по който е влязъл въпросният човек в България, кога се е случило това, допълни още той.

“Днешното мое присъствие тук не е случайно, то дава един знак на всички, че нашето правителство е сериозно ангажирано с европейската интеграция и приемането на България в Шенген. По тази причина ние сме тук и категорично заявяваме, че ще продължим и ще търсим посоката, в която България да бъде приета в Шенген до края на настоящата календарна годината. Според мен, случилото се с Ангел Христов не би следвало да повлияе негативно на България. Мое професионално мнение е, че няма държава, която да не може да бъде премината незаконно. Ние в България периодично също задържаме лица, обявени за международно издирване", каза Калин Стоянов.

Вътрешният министър потвърди, че България ще получи допълнително 45 милиона евро от ЕК за техническо обезпечаване на държавната граница, за купуване на високопроходими автомобили, както и за заплащане на възнагражденията на граничните полицаи. Стоянов каза, че е страната ще продължи да търси финансова помощ от Брюксел за охраната на външната граница.

Вътрешните министри от ЕС обсъждат в Люксембург предложенията на ЕК, свързани с миграцията за създаването на центрове по външните граници на ЕС за бързи процедури за определяне на статута и преразпределението на мигрантите сред държавите членки - страните, които отказват да приемат мигранти, трябва да плащат на останалите. Калин Стоянов съобщи, че България ще гласува въздържал се.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Областният управител на Варна сигнализира за неправомерно ползване на публично-държавни имоти
Областният управител на Варна сигнализира за неправомерно ползване на публично-държавни имоти
Американката Сидни Маклафлин ще атакува световния рекорд на 400 метра
Американката Сидни Маклафлин ще атакува световния рекорд на 400 метра