НОВИНИ

Асен Василев: Новият бюджет ще бъде според кесията ни

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
11:08, 08.06.2023
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
Слушай новината

Новият държавен бюджет ще се вмести в парите, с които държавата разполага. Това обяви финансовият министър Асен Василев пред депутатите в пленарна зала. По думите му България има достатъчно средства за осъществяване на нормални фискални политики. До приемането на нов бюджет ще бъде прието удължаване на сега действащия.

Според Василев е реалистично Бюджет 2023 да е с 3% дефицит и той ще бъде готов до десетина дни.

"В момента в хазната има над 10 млрд. лева, така че са несъстоятелни тези приказки за липса на пари, приемаме този удължителен закон, не защото няма пари, а защото трябва да имаме право да ги харчим", каза Василев.

Финансовият министър: Върнах Спецов и Тонев, за да се увеличат приходите

Депутатите удължиха срока за събиране на приходите и извършване на разходи и трансфери от държавния бюджет. Решението ще важи до края на юли 2023 година. Изрично е заложен ред, по който ще се извършват разходите – първо ще се покриват вноските по държавния дълг и вноската в Европейския съюз, едва след това други трансфери.

Подробности вижте във включването на Цветелина Катанска

Според изчисления на Министерството на финансите ще се появи недостиг на средства, включително и при извършване на плащанията към Здравната каса. По думите на финансовият министър това е само първа крачка към удължаване на бюджета.

В задочен спор влязоха от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ дали е трябвало да бъде приет бюджет от служебното правителство или не. От ПП-ДБ застават срещу тезата, че е трябвало да бъде приет бюджет, предложен от служебното правителство между изборите, когато е имало парламент в края на миналата година. Според ГЕРБ-СДС обаче това е спасило финансовата стабилност в държавата, защото не е позволило да бъде приет популистки бюджет, който още повече да увеличи разликата между разходите спрямо приходите.

"В идеалния вариант МФ е работило в полза на обществото, това не се случи, защото служебният кабинет е политически играч. Нека гласуваме сега проекторешението да отпушим разплащанията и да поправим грешките на служебния кабинет на Радев", заяви Ангова.

"Колкото да се опитвате да обвинявате служебния министър Росица Велкова, много по-вярно е, че се увеличиха разходите повече от приходите, всички го знаем това нещо и е добре да го признаем. Основната част на проблема е липсата на бюджетна отговорност. Това, че не приехме бюджет миналата година, ние спасихме България", заяви Красимир Вълчев, депутат от ГЕРБ-СДС.

"Отстрани това, което правите, е опасно за България. Бюджетът е най-важния закон в държавата. За първи път виждам, откакто съм в парламента, управляващото мнозинство да се кара помежду си за бюджета", заяви Корнелия Нинова, председател на ПГ "БСП за България".

"Колеги, моля, ако има нещо по удължителния закон, да се изказваме. Защото това, което правим в момента, прилича на загрявка за дебата по бюджета, който го няма. Две седмици преди мача не се загрява", каза Йордан Цонев от ПГ на ДПС.

Все още не е ясно кога ще бъде внесен закона за удължаване на вече удължения закон за държавния бюджет. Той беше приет в ресорната парламентарна комисия, докладът по него също е внесен за пленарна зала, но текстовете не са в дневния ред на парламента.

От Министерството на финансите увериха, че пари в момента има, гарантирани са всички социални плащания и в момента се водят разговори с общините, за да се види кои имат нужда от спешни трансфери за разплащане по завършени общински проекти, увери новият министър Асен Василев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Станислав Генчев е новият старши треньор на Ботев Пловдив
Станислав Генчев е новият старши треньор на Ботев Пловдив
Пламен Константинов: Когато се играе равностоен волейбол, малките неща правят разликатa
Пламен Константинов: Когато се играе равностоен волейбол, малките неща правят разликатa