НОВИНИ

ВСС прекрати процедурата по първото предложение за освобождаването на Гешев

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
09:35, 08.06.2023 (обновена)
10523
Чете се за: 05:20 мин.
У нас
Слушай новината

ВСС прекрати процедурата по първото предложение за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор. Така остава за обсъждане по същество само второто предложение.

Вносителите оттеглиха първото предложение, като се мотивираха с постановление на прокурор в СГП. То установява, че няма данни за намеса и въздействие върху разследващите на взрива срещу автомобил, в който се е возил главният прокурор на 1 май, а израелският експерт не е допускан до мястото, на което се провеждат следствените действия.

Тази сутрин изненадващо, шестимата магистрати, които поискаха предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев, оттеглиха предложението си на заседанието на ВСС. Кадровиците не обявиха мотивите си за това, коментираха само, че оттеглят предложението след като са се запознали с всички събрани до момента доказателства по случая.

Съветът трябваше да обсъди по същество двете искания за предсрочно прекратяване на мандата.

Иван Гешев призова кадровиците да не нарушават правилата и конституцията. Той каза, че няма притеснения и не иска да става причина да се бави процедурата.

Министърът на правосъдието: Разчитам на членовете на ВСС да ме подкрепят

На влизане на заседанието новият министър на правосъдието Атанас Славов заяви, че се надява на стегната процедура, която да гарантира принципите за безпристрастност, неутралност, обективно търсене на истината. Ако процедурата не приключи днес Славов обяви, че ще насрочи заседание и утре.

Подробности вижте във включването на Иво Никодимов.

По време на заседанието възникна спор дали има шестимата кадровици имат право да оттеглят предложението си и дали трябва да продължи процедурата. Членовете на ВСС бяха на различни мнения и по въпроса дали обсъждането на двете искания въобще трябва да е днес или да бъде отложено за понеделник, когато изтича 7-дневният срок след допускането за разглеждане по същество на второто предложение.

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че в понеделник 12 юни, ще пътува.

"Пленумът провежда заседание за разглеждане на предложението по същество седем дни след приемането на решението по чл. 16, т.е. 7 дни след откриване на процедурата за съвместно разглеждане на двете искания, защото и буквалното и граматическото тълкуване сочи фиксиран 7-дневен срок. Той е предвиден с оглед правото на защита", смята Вероника Имова, член на ВСС, Съдийска колегия.

"Това представлява вътрешноведомствен акт.Категорично вносителите и по двете предложения, застъпваме становището, че срокът е инструктивен, тоест - той трябва да се тълкува като максималния срок", смята Калина Чапкънова - член на ВСС, Прокурорска колегия.

Беше обявена почивка, в която членовете на ВСС да направят справки в закона по процедурата. Междувременно за заседанието са поканени и свидетели, които да обяснят обстоятелствата и фактите около допускането на израелския експерт до мястото на взрива срещу главния прокурор.

Главният прокурор Иван Гешев не се спря пред медиите за коментар на влизане на заседанието. Пред ВСС се провежда и протест в защита на Гешев.

Снимки: Десислава Кулелиева

В понеделник кадровиците приеха двете предложения за освобождаване на Иван Гешев да се разглеждат в една обща процедура и допуснаха събирането на доказателства. Първото искане е за нарушение на служебните задължения във връзка с разследването на взрива срещу кортежа му, а второто за изказване на Гешев, в което той нарича българските политици в цялост боклук.

Според Гешев мотивите за прекратяване на мандата му защитават интереси извън съдебната власт.

ВСС допусна и второто искане за освобождаването на Гешев

Главният прокурор не приема и че е нарушил служебните си задължения по отношение на разследването на взрива срещу кортежа му, тъй като на 1 май, когато стана инцидентът, той е бил заместван от Борислав Сарафов, а заповедта за това е била издадена още на 24 април.

В понеделник Гешев припомни, че е внесъл в Конституционния съд питане дали Висш съдебен съвет с изтекъл мандат е легитимен да работи, както и дали може да взима кадрови решения, и поиска производството да спре до произнасянето на съда.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След пожар и изгоряла къща: Помощ за семейство от село Гърмен
След пожар и изгоряла къща: Помощ за семейство от село Гърмен
Деклан Райс: Да спечелим този трофей е съвсем различно ниво
Деклан Райс: Да спечелим този трофей е съвсем различно ниво