НОВИНИ

Министърът на правосъдието: Разчитам на членовете на ВСС да ме подкрепят

министърът правосъдието разчитам членовете всс подкрепят
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
08:53, 08.06.2023
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

"Разчитам на членовете на ВСС да ме подкрепят. Вярвам, че днес ще осигурим всички принципи на надлежния съдебен процес, ако се стигне до разглеждане на исканията за освобождаване на г-н Гешев. Внесено е като точка разглеждане на внесените две искания, аз ще предложа тази точка да бъде разгледана на днешното заседание, това да е първа точка от дневния ред, защото това е от голяма обществена значимост", заяви новият министър на правосъдието Атанас Славов преди заседанието на ВСС.

На него се очаква да бъдат разгледани по същество двете искания за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев.

"Да се установи извършено ли е или не нарушение и да се вземе решение в рамките на разумен срок, който зависи от самия процес, ще има изслушвания на свидетели, разглеждане на доказателства. Призовавам към фокус, към следване на законовата процедура, да не изпадаме в твърдения за конспирация, за да можем да достигнем в рамките на ден-два, колкото е необходимо, до ясно решение. Надявам се на стегната процедура, която да гарантира принципите за безпристрастност, неутралност, обективно търсене на истината. Опция е да има продължаване - ако не приключим днес, ще насроча утре друго заседание", каза Атанас Славов.

Първото искане е за нарушение на служебните задължения във връзка с разследването на взрива срещу кортежа му, а второто за изказване на Гешев, в което той нарича българските политици в цялост боклук.

Според Гешев мотивите за прекратяване на мандата му защитават интереси извън съдебната власт.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради силните горски пожари в Канада - раздават безплатни маски в Ню Йорк
Заради силните горски пожари в Канада - раздават безплатни маски в Ню Йорк
КТ "Подкрепа" ще иска промяна на минималната заплата с новия бюджет
КТ "Подкрепа" ще иска промяна на минималната заплата с новия бюджет