НОВИНИ

Български и сръбски военни проведоха съвместно учение на полигона в Шабла

bnt avatar logo
от БНТ
18:02, 08.06.2023
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Тактическо учение се проведе на полигона на Военновъздушните сили в град Шабла. В бойните стрелби се включиха и зенитно-ракетни формирования и авиация на Сръбските въоръжени сили. Маневрите бяха наблюдавани от началника на отбраната адмирал Емил Евтимов.

Целта на учението е подобряване на взаимодействието между формированията в Българската армия, които демонстрираха съвместна операция по осигуряване на въздушния и морския суверенитет на страната ни.

След успешно поразените цели по въздух, суша и вода, участниците в учението получиха висока оценка от началника на отбраната за вложеното старание и показаните умения.

”Можем много да говорим за въоръжение, техника и технологии, но това, което е най-ценното, е човешкият капитал. Мъжете и жените в униформа и всички тези трансформационни процеси, модернизацията, за която говорим, ще бъде безсмислена, ако ние не запазим тези хора”, заяви адмирал Емил Ефтимов.

По отношение на това дали военноморските ни сили отново ще имат подводница, адмирал Ефтимов заяви, че трябва да се направи сериозен анализ на всички възможни варианти.

"Обсъждаме възможността за придобиване на подводници втора ръка, но също така, когато говорим за придобиване на способности, трябва да се направи точен анализ, какви са тези подводници, какво поколение са, как могат да се поддържат, какъв е очакваният период, през който да ги използваме. Нещо технологично, нещо модерно, което ще даде възможност за подводно наблюдение на морето на България, в интерес не само на въоръжените сили, а и на държавата”, допълни адмирал Ефтимов.

Сръбските въоръжени сили се включиха в учението със самолети МиГ-21, а военнослужещите от двете страни, участващи в съвместните бойни стрелби, са повече от 1200.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отложиха делото на директора на Народния театър срещу Камен Донев
Отложиха делото на директора на Народния театър срещу Камен Донев
Янаки Милев и Пьотр Нестеров се класираха за полуфиналите на двойки на турнир в Скопие
Янаки Милев и Пьотр Нестеров се класираха за полуфиналите на двойки на турнир в Скопие