НОВИНИ

Как партиите коментираха предложенията на ДПС за промени в Конституцията?

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:33, 08.06.2023 (обновена)
Чете се за: 06:25 мин.
У нас
Слушай новината

ДПС публикуваха предлаганите от тях промени, които предвиждат разделяне на ВСС на два висши съвета, а главният прокурор да има само методическа функция.

ДПС публикува предложенията си за промени в Конституцията - вижте ги ТУК

Предлаганите промени предвиждат:
- главният прокурор да бъде само с методическа функция;
- разделяне на ВСС на два висши съвета - на съдиите и на прокурорите, които да се състоят от по 13 души;
- главният прокурор, председателите на ВАС и ВКС и министърът на правосъдието, да не участват в новите два съвета;
- да се премахне изискването за липса на двойно гражданство на министри и депутати, за да не се нарушава Конституцията.

Близо час прекараха Христо Иванов, Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ в една от стаите на ДПС.

"Този специален дебат за новия обществен договор, който определя обществените отношения и функционалността на различните власти ние трябва да можем да го проведем искрено и честно, за да пристъпим към промените в Конституцията", каза Мустафа Карадайъ.

Според Карадайъ, за да има нормален дебат, който да доведе до консенсус е нужно съгласие.

"Първо: че писаните правила се прилагат еднакво за всички, а не интуитоперсона. За да направим промени в Конституцията, първо трябва сега действащата Конституция да я спазваме", каза Карадайъ.

Делян Пеевски допълни, че някои партии не могат да бъдат морални съдници на България.

"Можем да им погледнем миналото и техните обвързаности. И тези промени, за да се случат трябва всички да разберат къде се намират и да кацнат в парламента, защото се реят още и не разбират какво се случва в България. Всичко, където летяха в розовите облаци, свърши със състава на това правителство. Те трябва да кацнат в момента, имат правителство, трябва да направят разумните неща за България, а ние да направим разумните неща в парламента за България. Когато кацнат ние ще бъдем тук, за да водим разговорите с тях в името на всички наши избиратели", Пеевски.

Разговора в стаята на ДПС Христо Иванов определи така.

"Спорим, обсъждаме възможните действия и варианти, разменяме аргументи, има разговор, съгласие няма, ще продължим да спорим", каза Христо Иванов.

Христо Иванов каза, че отдавна са се запознали с предложенията на ДПС за конституционни промени и те трябва да бъдат обсъждани експертно в комисията.

Предложението за разделяне на ВСС - Иванов определи като консенсус: "Има го в програмата на ГЕРБ, има го като заявка дори от "Възраждане", има говорене от БСП, нещо, което ние сме говорили, нещо, което го има в предложенията на ДПС и най-важното - нещо, което е стандарт европейски на венецианската комисия".

ГЕРБ-СДС заявиха, че като подкрепиха редовен кабинет се дава повече време на парламента да направи промени в Конституцията.

"Това беше един от основните ангажименти, които сме поели и пред българските граждани - дългоочаквана промяна. Ще ми се най-накрая и господин Радев да покаже своя проект на Конституция, за който говори години наред, а никой не е виждал. А всяка от парламентарните групи е заявила, че ще участва и дори формално да няма народни представители, за да внесе такъв проект, то можем заедно да работим по текстовете и това да бъде едно общо дело. Всички трябва да участват - всички парламентарни групи, защото това е промяна на българската Конституция", каза Десислава Атанасова - председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

С предложените от ДПС промени ГЕРБ-СДС са запознати още преди година и половина.

"Има въпроси, които ще намерят нашето одобрение. Има такива, които категорично няма да подкрепим, но моля да не влизаме сега в детайла, защото всяко прекомерно коментиране на такива теми може да направи невъзможен впоследствие дебата по същество", каза Атанасова.

"Възраждане" казват, че не участват в т.нар. конституционно мнозинство и не считат предложенията за добри.

"Защото се предлагат тревожни, според нас, обстоятелства, като например възможността лица с двойно гражданство да заемат висши държавни постове, което считаме за изключително тревожно. Това е грубо погазване на националността, на институционалността. Радваме се, че са чули това, което и "Възраждане" говори повече от три години - правото на индивидуална конституционна жалба", каза Цвета Рангелова - депутат от ПГ на "Възраждане"

"Има такъв народ" заявиха, че предлаганите промени не са обсъждани с тях.

"Вижте, ако това е договорено с Христо Иванов на масата не Делян Пеевски - това вече е нещо друго. Така че нека да видим - дет викат "съдете ги по делата", нека да видим какво ще направят. Те вече са коалиция - ДПС с ДБ по отношение на тези реформи и може Христо Иванов с Делян Пеевски да дават общи брифинги и да ни разказват всъщност какво имат предвид", каза Станислав Балабанов.

БСП не коментираха.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Кузманов отпадна в четвъртфиналите на „Чалънджър“ в Чехия
Димитър Кузманов отпадна в четвъртфиналите на „Чалънджър“ в Чехия
"Дисквалифицираната" Мию Като триумфира с титлата на смесени двойки на "Ролан Гарос"
"Дисквалифицираната" Мию Като триумфира с титлата на смесени двойки на "Ролан Гарос"