НОВИНИ

НС реши: Държавата ще може да събира и разпределя пари и след 10 юни

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:28, 08.06.2023
Чете се за: 03:52 мин.
Бизнес
Слушай новината

Депутатите разрешиха на Министерството на финансите да събира и разпределя пари от бюджета и след 10 юни, когато изтича удълженият държавен бюджет. Това обаче не е достатъчно, за да може държавата да функционира и се налага и приемането на удължен бюджет.

Два дни преди да изтече крайният срок депутатите гласуваха решението за удължаване на времето за събиране на приходи и изразходване на разходи.

"В момента в хазната има над 10 млрд. лева, така че са несъстоятелни тези приказки за липса на пари, приемаме този удължителен закон не защото няма пари, а защото трябва да имаме право да ги харчим", каза министърът на финансите Асен Василев.

По време на разискванията депутатите от ПП и ГЕРБ влязоха в задочен спор дали е трябвало да има редовен бюджет или е правилно, че е отложен от служебното правителство.

"Служебният кабинет не внесе проектобюджет в законовия срок под претекст, че няма мнозинство и няма кабинет, никъде в закона не пише, че трябва да има правителство, за да има бюджет", каза Венеция Ангова, депутат от ПП-ДБ.

"Ако имаше редовен бюджет, ако нямаше крехко мнозинство на бюджетния разум, което да укроти вашите предложения, да гласува против вашите предложения между първо и второ четене, ние днес щяхме да сме фалирали бюджета", каза Красимир Вълчев, депутат от ГЕРБ-СДС.

Управляващите бяха разкритикувани от останалите партии заради споровете си не по темата.

"За първи път виждаме откакто съм в парламента управляващото мнозинство да се кара за бюджета", каза
Корнелия Нинова.

"Ако има нещо по удължителния закон, да се изказваме, защото това което правим в момента, е загрявка по бюджета който го няма", каза Йордан Цонев.

Приетото днес решение е само първа стъпка, за да може държавата да функционира нормално и да има повече пари за разплащане. Финансовият министър Асен Василев призова депутатите да приемат час по скоро и удължителен закон, който действа в момента от 2022 година, за да може да има достатъчно средства не само за социалните плащания, но и за общините.

Удължителният закон ще бъде внесен утре в пленарна зала. До десет дни ще е готов и нов бюджет за 2023 г., увери финансовият министър.

Асен Василев: Новият бюджет ще бъде според кесията ни

"Що се отнася до това какви политики ще бъдат заложени, това зависи от самите министри, с които в рамките на следващите две седмици ще изговорим за какво има пространство, какви политики може да бъдат заложени и обезпечени, така че пак да се разположим според кесията си в рамките на 3% бюджетен дефицит", каза Асен Василев.

Той коментира и бързата смяна на шефовете на НАП и митниците, с думите, че е върнал Румен Спецов и Павел Тонев, защото иска да повиши събираемостта на приходите, а те работели добре.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каролина Мухова отрази мачбол срещу Арина Сабаленка и е на финал в Париж
Каролина Мухова отрази мачбол срещу Арина Сабаленка и е на финал в Париж
Хари Кейн е съобщил на съотборниците си в Тотнъм, че ще премине в Реал Мадрид
Хари Кейн е съобщил на съотборниците си в Тотнъм, че ще премине в Реал Мадрид