НОВИНИ

Може ли България да помогне за украинската контраофанзива?

Александър Марков
от Александър Марков
20:34, 08.06.2023
Чете се за: 05:35 мин.
У нас
Слушай новината

До дни се очаква да стане ясно какъв тип нова военна помощ ще предоставят страните по НАТО след среща в базата Рамщайн в Германия. Новият министър на отбраната Тодор Тагарев заяви, че България ще продължи да оказва военно-техническа помощ на Украйна след първия транш миналата година. Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов уточни, че решението какво оръжие да се изпрати на Украйна ще е политическо. Западни медии описват страната ни като "тайният спасител на Киев". Какво помощ би могла да окаже София на фона на подготвяната контраофанзива - от Александър Марков.

В 67-aта седмица от войната в Украйна, изглежда, украинската контраофанзива започва. Така разсъждава пенсионираният капитан от ВМС на Украйна Андрей Риженко.

"Сега сме в първоначалната фаза на офанзивата, защото случващото се доста напомня на събитията от май и септември миналата година. Сега наблюдаваме интензифициране на сраженията по почти цялата фронтова линия и придвижване на украински сили на изток - в близост до Бахмут, и на юг, в Запорожкото направление", заяви Андрей Риженко, стратегически консултант - "Соната", о.р. капитан от ВМС на Украйна.

Според източници украинската армия е подготвила 12 механизирани батальона, които да водят операциите. 9 от тях са обучени от НАТО.

Нуждаем се от хиляди снаряди и боеприпаси, защото всеки ден украинската армия използва между 5000 и 7000 различен тип артилерийски снаряда, каза Андрей Риженко.

Използваща натовски и съветски тип оръжейни системи, армията на Украйна би се възползвала от всякакъв тип съветски оръжия и беоприпаси. И тук, според западни медии, България може да бъде "тайният спасител" на Киев. "Дойче веле" посочва, че София разполага с 300 000 снаряда, които може да достави.

"България наистина има фирми, които произвеждат тези боеприпаси. България има все още определено количество амуниции на съхранение. Вие имате доста оръжейни системи, които ние използваме, и се надяваме на помощ от страните в съседство, от страните от НАТО", каза Андрей Риженко.

Украйна има нужда най-вече от амуниции. 152-милиметрови снаряди за гаубици Д-20, "Мста" и "Акация", 122-милиметрови осколъчно-фугасни ракети за системите "Град", боеприпаси за 82 и 120-милиметрови минохвъргачки. Повечето - произвеждани от българския ВПК.

"Аз говоря за това, че е необходимо да продължим да оказваме помощ, това е изключително важно, за да гарантираме нашата сигурност. А какво точно ще дадем - вече зависи от много други неща. От реални потребности към този момент, от това, с което ние разполагаме в момента", каза Тодор Тагарев, министър на отбраната.

Новият министър на отбраната Тодор Тагарев обяви като един от приоритетите на министерството нов пакет помощ за Украйна след първия, изпратен миналата година. Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви, че какво оръжие да се даде на Украйна, е политическо решение.

"Предоставил съм новия министър информацията, оттук нататък е политическо решение. Това не е чисто военен акт. Когато се оперира с държавна собственост, каквато е въоръжението, техниката и боеприпасите на РБ, се търси не военен ефект, а политически и дипломатически", заяви адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната.

България разполага с три много важни военни актива, които Украйна поиска още през април миналата година: изтребители МиГ-29 и Су-25 и ПВО системи С-300. Отправихме запитване до МО дали сред обсъжданите варианти за подкрепа за Украйна са изтребители и ПВО системи. Отговор ни беше отказан.

Каквато и да било помощ към Украйна ще трябва да мине през решение на НС. В НАТО вече има две коалиции: едната е за осигуряване на въздушната сигурност на Киев, а другата - за предоставяне на изтребители.

Андрей Риженко: Миналия месец Русия удари в Украйна над 600 мишени с 200 ракети и 400 дрона тип "Шахeд". 20 от тези ракети бяха хиперзвукови.

За да осигури небето си, Украйна има нужда от все повече и повече и все по-чести доставки на ПВО-ракети, снаряди и боеприпаси.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как работят известията при земетресения и има ли смисъл от тях?
Как работят известията при земетресения и има ли смисъл от тях?
Шави: Меси не искаше напрежението в Барселона
Шави: Меси не искаше напрежението в Барселона