НОВИНИ

Промените в Конституцията: Предложенията влизат за обсъждане в НС през октомври

Опозицията се обяви против готвените промени

Николай Минков
от Николай Минков
11:53, 13.09.2023 (обновена)
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Промените в Конституцията влизат за обсъждане не по-рано от втората седмица на октомври, след като по тях се произнесе Венецианската комисия. Преди това ще бъдат приети процедурни правила - обявиха депутати от управляващото мнозинство. Опозицията се обяви срещу готвените изменения.

С подписите на ГЕРБ-СДС, ДПС, ПП-ДБ и неочаквано от обявилите се против промените в Конституцията ИТН в парламента беше внесен проект за правила, по които да се извърши ремонта на основния закон.

Радомир Чолаков - председател на парламентарната конституционна комисия: "Ще внесем проект на решение на НС за приемане на правила за разглеждане на законопроекта, защото в самия правилник на НС няма уредена процедура как се гледа проект за изменение на Конституцията и понеже там са 3 гласувания, както знаете, процедурата е малко по-специфична."

От ПП-ДБ обясниха кога най-рано промените в Конституцията могат да влязат в ресорната комисия.

Кирил Петков - ПП-ДБ: "Това, което чакаме за Конституцията е да мине Венецианската комисия началото на октомври, след това Конституцията, която сме внесли може да мине на първо четене."

Представители на Венецианската комисия пристигат у нас в петък, а на 6 октомври трябва да е готов техния анализ. От "Възраждане", левицата и ИТН за пореден път се обявиха против.

Костадин Костадинов - "Възраждане": "Ние сме заявили нашата позиция и категорично няма да подкрепим нито едно от предложенията. - Защо? - Защото не са изгодни за българския интерес. Изгодно ли е за българския национален интерес да има хора с двойно гражданство начело на държавата. Примерно - премиерът, министърът на отбраната, председателя да е с двойно гражданство."

Корнелия Нинова - БСП: "Получихме и новото предложение или идея на г-н Паси в Конституцията да бъде записано, че членството ни в Европейския съюз и НАТО не може да бъде подлагано на референдум, което е абсурдно. Не даваме и един глас за тези промени."

БСП не дава и глас за промени в Конституцията, заяви Нинова

Павела Митова - ИТН: "Ние няма да подкрепим предложенията, които в момента виждаме, защото считаме, че основния принцип за разделяне на властите се нарушава чрез предложенията, които се предлагат - ограничаване правата на президента, включително с предложенията по отношение на служебните правителства. Отделно от това предложението за промяна на националния празник за нас е нелепо."

Въпреки втвърдяването на опозицията, от ДПС са оптимисти за гласуването в пленарната зала.

Делян Пеевски - ДПС: "Всички промени, които са за първо гласуване са сигурни, защото така ще мине проекта. Между първо и второ ще приемем всички промени. Нека да приемем на първо четене, все пак да не предопределяме решението на залата и след това ще разговаряме."

За бързи промени в Конституцията се изискват 180 гласа – мнозинство или три четвърти от всички народни представители, на три гласувания, в различни дни. Ако няма 180 гласа, но са повече от 160, предложението за промени влиза за ново разглеждане, което може да стане не по-рано от два и не по-късно от пет месеца. За целта обаче е нужна подкрепа от поне две трети от всички народни представители.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новак Джокович пропуска турнирите в Шанхай, Пекин и Базел
Новак Джокович пропуска турнирите в Шанхай, Пекин и Базел
Полиция обискира дома на прокурорския син от Перник
Полиция обискира дома на прокурорския син от Перник