НОВИНИ

"Това е втората такава акция в историята" - българските пещерняци, помогнали на Марк Дики, са обратно у дома

Тереза Кънчева
от Тереза Кънчева
12:05, 13.09.2023 (обновена)
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Част от българските пещерни спасители, които извадиха Марк Дики от пещерата Моджа в Турция се прибраха. Двама от тях по време на спасителната операция остават на 1000 метра дълбочина.

Американският изследовател попадна в капана на пещерата, след като получи кръвоизлив в стомаха.

Спасиха американския спелеолог, пострадал 1000 м под земята в турска пещера

Тодор и Димитър са едни от първите спасители, които стигат до Марк Дики. Почти през цялото време те остават в най-ниската точка на пещерата, където температурата е между 1 и 7 градуса при 100% влажност. Преди да започне операцията по изнасянето американец припада в ръцете им.

"Реално бяхме вторият екип, който пристигна и занесохме кръв. Имаше един момент, в който Марк изпадна в колапс, припадна в на Димитър ръцете и трябваше да го носим на ръце", заяви Теодор Иванов.

"Българският екип бяхме почти през цялото време из цялата пещера, макар че се водеше само една начислена секция за нас. През цялото време имахме момчета, които сновяха нагоре и надолу, изнасяха багажи, лекарства, храни", допълни Димитър Христов.

Слизането на българския екип до най-ниската точка отнема повече от 9 часа. А по време на акцията по изваждането му им се налага да спят само 30 минути за 48 часа.

"Имахме известни съмнения как точно ще се случат нещата, но наистина с много денонощен труд, непрестанен. От нашата група ние сме 19 човека. Имаше моменти, когато само един е на повърхността", сподели Николай Петров.

"Като цяло координацията, защото на такива дълбочини се изграждат лагери постъпателни, тъй като влизат много хора и трябва да се вкара оборудване. Заедно с хърватската група според мен изнесоха най-тежката част от акцията", каза още Иво Колчаков.

Часове след спасяването на американския учен българските доброволци се връщат на истинските си работни места. Но готови отново да помагат.

Български медици са придружавали американския спелеолог при изваждането му от пещерата в Турция

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"За" и "против" подновяването на вноса на украинско зърно - коментари от парламента
"За" и "против" подновяването на вноса на украинско зърно - коментари от парламента
Новак Джокович пропуска турнирите в Шанхай, Пекин и Базел
Новак Джокович пропуска турнирите в Шанхай, Пекин и Базел