НОВИНИ

Ким Чен-ун предложи пълна подкрепа на Русия в "свещената битка" срещу империализма и Запада

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
16:32, 13.09.2023
Чете се за: 04:25 мин.
По света
Слушай новината

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун предложи "пълна и безусловна подкрепа" на Русия във войната в Украйна, която определи като "свещената битка" срещу империализма и Запада. Ким Чен-ун и Владимир Путин се срещнаха на космодрума "Восточний", разговаряха на четири очи и имаха пищен официален обяд. След срещата руският президент заяви, че вижда възможности за военно сътрудничество със Северна Корея, въпреки че двете държави са обект на най-строгите санкции в света.

Путин и Ким Чен-ун разговаряха на четири очи

Военни почести и топло ръкостискане между Ким Чен-ун и Владимир Путин - двама лидери, които са в международна изолация и едно тяхно посещение зад граница е такава рядкост, че винаги е следено с особен интерес. Срещата започна с обиколка на космодрума "Восточний", където севернокорейският лидер задава множество въпроси за изработката на установките за космическите ракети "Ангара" и "Союз-2". Срещата нe случайно е на източния космодрум - символ на руските космически амбиции и възможност Пхенян да се запознае с технологии, които да му помогнат да изстреля свой сателит в орбита след два неуспешни опита.

Светът за първи път чу гласа на севернокорейския лидер - за последно той говори на срещата с бившия американски президент Доналд Тръмп. Отношенията с Русия са приоритет във външната ни политика, заяви Ким Чен-ун, а всичките му изказвания бяха с подтекст, насочен срещу Съединените щати:

"Руската армия и народ със сигурност ще пожънат велика победа в свещената битка да бъде наказано огромното зло, което иска хегемония и храни експанзионистични илюзии."

Ким Чен-ун в Русия: САЩ подозира, че Москва ще търси оръжия от Пхенян

Путин и Ким Чен-ун се обръщаха един към друг с другари по време на официалния обяд, а руският президент вдигна заяви само лаконично, че има много теми за обсъждане. От Кремъл обявиха, че не могат да разкрият естеството на дискусиите, тъй като става въпрос за секретна информация. В интервю за руската държавна телевизия след срещата с Ким Чен-ун, Путин обяви, че има възможност за военно сътрудничество с Пхенян:

"Има известни ограничения. Русия съблюдава всички тези ограничения, но има неща, които разбира се може да обсъдим. Има възможности които обмисляме и обсъждаме."

снимки: БТА

Според западните разузнавателни служби Русия иска да получи севернокорейски оръжия и боеприпаси, които да използва във военната си кампания в Украйна, но както Москва, така и Пхенян отричат това. Съединените щати вече предупредиха, че това ще доведе до засилване на санкционния режим.

Държавният департамент на САЩ: Путин е принуден да моли за помощ Северна Корея

В края на срещата Владимир Путин цитира корейска поговорка, че добрите дрехи са новите, но най-добрите приятели са старите другари. Но западните медии отбелязват, че двамата лидери са съюзници по необходимост - Русия никога не е била в близки отношения с Пхенян, така както беше Съветският съюз, а демонстрираното топло приятелство между двамата лидери е продиктувано от геополитическата реалност на 2023 година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Закриват паралелки в Пловдивско - учениците имат интерес повече към компютърните специалности
Закриват паралелки в Пловдивско - учениците имат интерес повече към компютърните специалности
Мустафа Емин вече не е съветник на министър Тагарев
Мустафа Емин вече не е съветник на министър Тагарев