НОВИНИ

Путин и Ким Чен-ун разговаряха на четири очи

Какво включва "безусловната подкрепа" на Пхенян за Москва

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:23, 13.09.2023
Чете се за: 03:10 мин.
По света
путин ким чен разговаряха четири очи
Слушай новината

Лидерите на Русия и на Северна Корея Владимир Путин и Ким Чен-ун се срещнаха на космодрума "Восточний". По време на разговорите севернокорейският лидер обеща пълна и безусловна подкрепа на руския президент. Двамата са обсъдили засилване на двустранното сътрудничество между Москва и Пхенян, но засега не се съобщава дали това включва предоставяне на оръжия за руската армия.

Срещата на двамата лидери, изпаднали в международна изолация, започна със сърдечно ръкостискане. Владимир Путин посрещна Ким Чен-ун в космодрума "Восточний", който се намира в горите на Източна Русия и недалеч от границата с Китай.

Кратка разходка до площадките за сглобяване и изстрелване на ракети предшестваше същинските разговори. Пхенян не крие амбициите си да разработва спътници, а Москва е готова да окаже необходимата подкрепа, каза пред журналисти Путин.

"Разбира се, трябва да обсъдим въпросите за икономическо сътрудничество, както и хуманитарните проблеми... както и ситуацията в региона. Има много теми, по които да дискутираме. Радвам се, че сте тук", заяви руският президент Владимир Путин.

В руската делегация беше и министърът на отбраната Сергей Шойгу, но до момента нито от Кремъл, нито от екипа на Ким разкриват подробности около потвърденото и от двете страни "засилване на сътрудничеството в областта на отбраната". Съединените щати многократно обвиниха Пхенян, че планира да продаде оръжия на Москва, но двете държави отричат това. "Визитата става в ключов момент" - така Ким Чен-ун започна разговора си с руския си домакин.

"Русия води свещена битка срещу хегемонистични сили, в името на своя суверенитет и сигурност. Ние непрестанно изразяваме своята пълна и безусловна подкрепа за всички решения на руския президент и искам да Ви уверя, че винаги ще бъдем с Вас в борбата ви срещу империализма", отбеляза лидерът на Северна Корея.

Държавният департамент на САЩ: Путин е принуден да моли за помощ Северна Корея

Без съвместна декларация и без подписване на каквито и да е документи приключи двучасовата среща между Путин и Ким Чен-ун. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков разкри единствено, че двамата ще обядват заедно, а менюто ще включва салата с патица, пелмени с раци, рибена супа и десерт с горски плодове.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Габриеле Антола от щаба на женския ни национален отбор по волейбол подписа с Пиаченца
Габриеле Антола от щаба на женския ни национален отбор по волейбол подписа с Пиаченца
България ще участва с подмладен състав в олимпийската квалификация по волейбол за жени
България ще участва с подмладен състав в олимпийската квалификация по волейбол за жени