НОВИНИ

Ким Чен-ун в Русия: САЩ подозира, че Москва ще търси оръжия от Пхенян

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:05, 12.09.2023
Чете се за: 03:02 мин.
Политика
Слушай новината

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун пристигна в Русия за среща с президента Владимир Путин в Далечния изток. Това е първото пътуване на севернокорейския лидер от 4 години.

Официално е предвидено двамата лидери на най-санкционираните в света държави да обсъждат хуманитарна помощ за Северна Корея и санкциите срещу Пхенян.

Анализатори смятат, че в центъра на разговорите е въоръжаването. Още преди Ким Чен-ун да пристигне в Русия от Вашингтон предупредиха, че ще засилят санкциите, ако Пхенян предостави на Москва оръжия.

Влакът не е предпочитано превозно средство за повечето лидери, но това не е така за династията Ким. Около 20 часа продължи пътуването на севернокорейския лидер с влака му с бронирани вагони от Пхенян до Приморския край. Не е ясно кога са заснети кадрите с пристигането му.

Ким Чен-ун беше посрещнат с военен оркестър на моста над река Тумъндзян на границата между Русия и Северна Корея. Планирани са среща на четири очи между Владимир Путин и Ким Чен-ун, както и официален обяд.

Ким Чен-ун пристигна в Русия

Мястото на срещата не е известно, но се появиха спекулации, че тя ще се състои в Източния космодрум, след като самият Путин обяви, че ще пътува дотам след участието си днес на Източния икономически форум във Владивосток.

"Имам си планове там. Когато отида, ще разберете", заяви руският президент Владимир Путин.

Експерти твърдят, че Москва ще иска от Пхенян артилерийски снаряди и противотанкови ракети, а в замяна ще бъдат дадени усъвършенствани сателитни и ядрени технологии за подводници. Съединените щати предупредиха, че подобна сделка ще доведе до засилване на санкциите.

"Ще напомня и на двете страни, че всеки трансфер на оръжия е в нарушение на множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН и разбира се агресивно ще приложим санкции срещу всеки, който подпомага Русия във войната", допълни Мат Милър, говорител на Държавния департамент на САЩ.

Вашингтон коментира, че Владимир Путин е отчаян, след като търси среща с Ким Чен-ун, подобна беше и реакцията на Париж. "Русия е толкова изолирана, че е принудена да се обърне към Пхенян", обявиха от френското външно министерство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втори шанс да видим зрелищната комета Нишимура
Втори шанс да видим зрелищната комета Нишимура
Битката за Пловдив: Кои са основните кандидати за кметския пост
Битката за Пловдив: Кои са основните кандидати за кметския пост