НОВИНИ

Битката за Пловдив: Кои са основните кандидати за кметския пост

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
19:57, 12.09.2023
6992
Чете се за: 04:40 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Разместване на политическите пластове в Пловдив белязаха първите официални номинации за кметове на предстоящите местни избори.

Областният лидер на ГЕРБ под тепетата Иван Тотев днес подаде оставка. Друго знаково лице на партията - настоящият кмет Здравко Димитров, загуби доверието на Бойко Борисов още в началото на годината.

ИК на ГЕРБ утвърди кандидатите за кметове, приета е оставката на Иван Тотев

Очакванията са за оспорвана кампания, в която се включват както познати лица, така и кандидати, които до момента не са заявявали амбиции за управлението на града.

Седем партии подписаха днес споразумение за общо участие на местните избори през октомври. Новата коалиция с името "Съединени за Пловдив" издигна като кандидат за кмет Славчо Атанасов, който управляваше града от 2007 до 2011 година. Това е петата надпревара за кметския стол, в която Атанасов се включва.

"В продължение на няколко избора се изправях на балотаж срещу партия ГЕРБ и на практика сам-самичък. Във момента за пръв път срещам такава сериозна подкрепа", каза Славчо Атанасов – кандидат за кмет на Пловдив от Коалиция „Съединени за Пловдив“.

Как протича подготовката за местния вот на 29 октомври?

От ГЕРБ все още пазят в дълбока тайна своята номинация за пловдивски кандидат-кмет. Докато в общественото пространство се спрягат имената на Костадин Димитров, Дани Каназирева и депутата Радослав Чолаков , днес областния лидер на партията в Пловдив изненадващо подаде оставка. Иван Тотев официално заяви, че излиза от политиката. Една от версиите за този ход е, че партийния избор за кандидат-кмет вече е решен – Дани Каназирева. И тя има готова програма за управлението на града.

"Забавени ремонти , липса на финансова обезпеченост, трафик система, която е в миналия век – това са трите основни проблема, които следващия кмет още първите дни на встъпването си трябва да постави на дневен ред", каза Каназирева.

За пръв път като пловдивски кандидат-кмет в надпреварата влиза Ивайло Старибратов. Математикът има кратък политически опит като депутат от Демократична България в 46-ото Народно събрание. Но спечели доверието на коалиционните партньори от "Продължаваме Промяната" и подкрепа от другия претендент - книгоиздателя Манол Пейков.

Какви са целите на кандидатите за кметове на Пловдив и Варна, издигнати от ПП-ДБ?

"Ние с Манол Пейков сме приятели и аз считам, че ще работим и през тази компания много сериозно заедно и с неговите привърженици", коментира Ивайло Старибратов – кандидат за кмет на Пловдив от ПП-ДБ.

Съвсем нов на терена на местната политика, но облечен в обществено доверие, влиза и журналистът Руси Чернев. Той обяви номинацията си за кмет на Пловдив с убеждението, че нито една съществена промяна не може да стане с други средства, освен с инструментите на политиката.

"Всички виждаме щетите от хаотичното презастрояване, задръстванията по улиците, линеещата зелена система - всички тези проблеми обаче са лесно решими , ако се случат две неща, първо кметът трябва да е на мястото си, после да не се краде", посочи Руси Чернев - независим кандидат за кмет на Пловдив.

Депутатът от "Възраждане" Ангел Георгиев и адвокат Тони Стойчева са останалите известни вече претенденти за кметския пост в Пловдив. Но все още картината с кандидатите за управлението на града е далеч от своя завършен вид.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ким Чен-ун в Русия: САЩ подозира, че Москва ще търси оръжия от Пхенян
Ким Чен-ун в Русия: САЩ подозира, че Москва ще търси оръжия от Пхенян
Военнослужещи и вертолет участваха в спасителната операция за пострадал парапланерист
Военнослужещи и вертолет участваха в спасителната операция за пострадал парапланерист