НОВИНИ

Как протича подготовката за местния вот на 29 октомври?

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:56, 05.09.2023
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Общо към момента заявления за участие в предстоящите местни избори са поддали 17 партии и три коалиции. Това обяви Росица Матева, заместник-председател на Централната избирателна комисия.

От вчера започна регистрацията на партиите и коалициите за участие в предстоящия вот на 29 октомври. Вчера са подадени документите на 14 партии и коалиции, днес са подадени документите на три партии, уточни Матева. За сравнение тя коментира, че с първия ден от регистрацията в изборите през 2019 г. са подали документи три партии и две коалиции.

Тя обясни, че от четвъртък до днес ЦИК са взели решение за назначаване на общинските избирателни комисии и вече са били назначени 206 общински избирателни комисии. Остава да назначим по-малко от 60 комисии. Това ще се случи до 8 септември, добави Матева.

По думите ѝ на 9 септември общинските избирателни комисии започват своята работа. На 13 септември ще регистрираме всички партии и коалиции, които са подали документи, уточни Матева и допълни, че тогава ще бъде изпратена информация на всички общински избирателни комисии, кои партии и коалиции са регистрирани в ЦИК, за да започне регистрацията в общинските избирателни комисии. По думите ѝ регистрацията ще приключи на 18 септември. Документи за това ще могат да се подават до 17.00 часа.

Матева напомни, че до 18 септември общинските секции ще обявят на публични места избирателните списъци. Тя посочи, че до 18 септември всеки гражданин на друга държава членка, който има регистриран адрес в Република България и има избирателни права, може да подаде заявление и да бъде вписан в списъка за гласуване, стига постоянното пребиваване да е преди 28 април т.г. и да желае да гласува.

Тя съобщи, че освен 265 кмета на общини, ще бъдат избрани и 35 кметове на райони. Броят на кметовете на кметства ще бъде установен до края на тази седмица, каза Матева. Информацията за кметствата се очаква от Националния статистически институт, уточни тя.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново пълна зала очаква България срещу Словения в последния двубой от груповата фаза на Евроволей 2023
Отново пълна зала очаква България срещу Словения в последния двубой от груповата фаза на Евроволей 2023
Царево обяви бедствено положение, хората са призовани да останат по високите етажи
Царево обяви бедствено положение, хората са призовани да останат по високите етажи