НОВИНИ

Около 18 септември се очаква окончателното избиране на Илиана Иванова за еврокомисар

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:37, 12.09.2023
Чете се за: 04:12 мин.
По света
Слушай новината

Европейският парламент окончателно одобри днес Илиана Иванова за еврокомисар с 522 гласа "за", 27 - "против" и 51 "въздържали се". В оставащата една година от мандата на тази Европейска комисия тя ще отговаря за иновациите, научните изследвания, културата, образованието, младежта и спорта.

ЕП одобри Илиана Иванова за еврокомисар

Иванова поема поста от Мария Габриел, която през май подаде оставката си в Европейската комисия, за да стане вицепремиер и министър на външните работи.

Председателят на Европарламента Роберта Мецола поздрави Иванова за убедителната подкрепа в пленарната зала, а председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен очаква опитът, идеите и ентусиазмът на българката да бъдат от полза на институцията.

След гласуването Иванова каза, че задачите й в оставащата една година до края на този мандат ще бъдат много. Тя се надява да помогне и на България, която е в дъното на класациите по иновации .

Илиана Иванова: Ще работя за привличане на повече финансиране в иновациите

“Къде е България? България още е в дъното на класацията. Ние разделяме иноваторите в ЕС на силни, умерени, развиващи се и нововъзникващи. Ние сме в най-долната част. Но се полагат усилия. И ненапразно отделихме толкова време на мерките за разширявате. Мисля, че виждаме вече първи положителни стъпки. Ще положа всички усилия тези мерки да започнат да дават резултат и да помогнем на нашите изследователи, научни центрове, университети да наваксат изоставащото темпо”, коментира Илиана Иванова.

Иванова, чиято кандидатура беше издигната от ГЕРБ, благодари на българските евродепутати от всички политически партии за единната подкрепа и помощта им по време на подготовката ѝ. Евродепутатите от своя страна са доволни, че българският стол в Европейската комисия вече няма да е празен.

“В момент, в който Европа се намира в много сериозна глобална конкуренция в сферата на технологиите и иновациите, е изключително важно ресорът, който Илиана Иванова ще заеме, да има своето лидерство", каза Ева Майдел - евродепутат от ЕНП/ГЕРБ.

“В момент, в който се обсъждат много големи теми, свързани с бъдещето на Европейския съюз, абсолютно непростимо е България да няма еврокомисар. Политиката по разширяване, бъдещето на Украйна, стратегическото възстановяване, автономията на ЕС в момента се изковава в тези институции. Смятам, че е много важно Илиана Иванова да влезе с бързи темпове в работата си като еврокомисар, за да може нашият интерес и този на ЕС да бъдат защитени”, коментира Илхан Кючюк - евродепутат от Обнови Европа/ДПС.

“Първо да поздравим Илиана - за това, че днес беше избрана почти единодушно. Това е завършек на едно добро представяне, признато от всички политически групи. Изобщо не е без значение дали ще имаме българин на този най-висок пост, защото това е инструмент за правене на политика. Липсата на българин там намалява възможностите ни да въздействаме върху европейските институции. Един комисар има влияние и извън своето портфолио”, посочи Петър Витанов - евродепутат от Групата на социалистите и демократите.

Очаква се първото посещение на Илияна Иванова като еврокомисар да бъде в София.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Футболистите на България до 15 години завършиха наравно с връстниците си от Черна гора в контрола
Футболистите на България до 15 години завършиха наравно с връстниците си от Черна гора в контрола
Радев се срещна с председателя на Милли Меджлиса на Азербайджан
Радев се срещна с председателя на Милли Меджлиса на Азербайджан