НОВИНИ

Илиана Иванова: Ще работя за привличане на повече финансиране в иновациите

Очаква се българката да бъде назначена за еврокомисар следващата седмица

илиана иванова подкрепата предстои работа
bnt avatar logo
от БНТ
13:52, 12.09.2023 (обновена)
Чете се за: 02:35 мин.
По света
Слушай новината

На пленарната сесия на парламента в Страсбург Европейският парламент одобри окончателно българския еврокомисар Илиана Иванова.

Предстои много работа и малко време до края на мандата на Европейската комисия, коментира Иванова пред медиите след гласуването.

"Благодаря на евродепутатите за подкрепата и признанието, специално благодаря на българската делегация, която оказа съдействие по време на подготовката ми. Това не е последната стъпка, следващата седмица решението трябва да бъде официално одобрено и от Европейския съвет".

Около 18 септември се очаква окончателното ѝ избиране след одобрение от Европейския съвет. Българката ще поеме ресор иновации, научни изследвания, култура, образование, младеж и спорт и ще бъде комисар до края на мандата на тази Европейската комисия догодина.

ЕП одобри Илиана Иванова като еврокомисар

100 млрд. евро е дефицитът на финансирането на иновациите в Европа годишно. Ще работим, за да привлечем повече частни инвестиции, заяви още Илиана Иванова пред журналисти в Страсбург.

"Ако бъда избрана и от Европейския съвет ще работя за развиването на европейските приоритети като енергийната сигурност, зеления преход, икономическия растеж, подкрепата за Украйна, равнопоставеността, развитието на иновациите и други."

Тя отбеляза, че в следващите дни предстои да подаде оставка като представител на България в Европейската сметна палата в Люксембург. В Еврокомисията тя поема поста на Мария Габриел, която през месец май подаде оставка като еврокомисар, за да стане вицепремиер и министър на външните работи.

Ръководството на ЕП одобри Илиана Иванова за еврокомисар

Илиана Иванова вече беше одобрена от председателя на институцията Роберта Мецола и от лидерите на политическите групи, след беше изслушана от две парламентарни комисии миналата седмица. Тя получи положителни оценки от комисиите по промишленост и култура, които я определиха като отличен кандидат.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Председателят на EП: Блокирането на България и Румъния за Шенген ще увеличи екстремизма в ЕС
Председателят на EП: Блокирането на България и Румъния за Шенген ще увеличи екстремизма в ЕС
Леонардо Бонучи предприема съдебни действия срещу Ювентус
Леонардо Бонучи предприема съдебни действия срещу Ювентус