НОВИНИ

Доброволци водят в планината трудноподвижни хора, нуждаят се от специални колички

bnt avatar logo
от БНТ
17:34, 12.09.2023
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

Хора водят на планина други хора, които нямат физическата възможност да покоряват височини сами. Каузата е на фондация "Ела и ти". Доброволците използват специализирани колички носилки, но имат само две такива. Затова се налага често да връщат хора в неравностойно положение, които искат да се качат в планината. За да продължат мисията си, доброволците се нуждаят от помощ.

Филип вижда света от инвалидната количка, но голямата му мечта е да покори едни от най-красивите планински върхове в България. И тази мечта постепенно се сбъдва благодарение на фондацията "Ела и ти" и група доброволци, които организират преходи за трудноподвижни хора и даряват усмивки.

"Първо това е социален живот за него, да се запознае с нови хора, с нови места, да се запознае и да има нови приятели. Носи му много радост. Двамата с баща му никога няма да можем да го заведем на такива места, да посети красотите на България", каза Татяна Славейкова.

Родопите вместо морето - увеличава се интересът към почивките в планината

"Аз по-ентусиазирани хора, по-ентусиазирани планинари не съм виждал никога. Точно това много ме зарежда", обясни доброволецът Николай.

По пътя към върха хората в неравностойно положение се транспортират с помощта на специализирани колички носилки, като една носилка се носи от най-малко 6 човека. В момента фондацията разполага само с две такива.

"Едната е годна, другата, която ни беше дарена, за съжаление вече започна да се разпада, да се амортизира, да не върши необходимата работа. За съжаление това е най-слабото ни място – инвентара, с който не разполагаме достатъчно“, посочи Гергана Дойчинова от фондация "Ела и ти".

"Питай експерта": За какво да внимаваме в планината през есента

"Определено има нужда от изработването на специализирана транспортна техника в такива случаи, но това в България в момента е оставено изцяло на някакви доброволни начала или на хора без някакъв особен опит. Специално за такъв транспорт отряда в Дупница разполага с една носилка и тая носилка също е изработена буквално пожелание от самоуки майстори и върши своята работа", коментира Калин Зарев от Планинска спасителна служба – Дупница.

По време на последния преход до хижа "Рибни езера" в Природен парк "Рилски манастир" едната носилка се чупи и се налага спешното ѝ ремонтиране в полеви условия.

"Не е лесна задачата, но не е и невъзможна, когато целият този вайб с много хора, става по-лесно", каза Виталий, доброволец.

А заради липсата на достатъчно колички, хора със затруднена подвижност чакат в продължение на месеци да се сбъдне и тяхната мечта.

"Трудно ми е, разбира се, да кажа "не, не можеш да участваш, прояви разбиране, има и други", но такава е ситуацията, такива са възможностите, такава е реалността, с която трябва да живеем", добави Гергана Дойчинова от фондация "Ела и ти".

Цената на една оригинално произведена носилка е 4600 евро, като целта на фондацията е да закупи поне 3 с помощта на дарители. Сумата е голяма, но усмивките и изпълнените с надежда очи са безценни, споделя Гергана Дойчинова.

репортер: Аксения Ангелова

Гледайте повече от "България в 60 минути"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой е най-смъртоносният сухопътен маршрут за миграция в света
Кой е най-смъртоносният сухопътен маршрут за миграция в света
"Възраждане" представи кандидатите си за районни кметове в столицата
"Възраждане" представи кандидатите си за районни кметове в столицата