НОВИНИ

Тийнейджъри от Русе: Райският газ е хит сред по-малките ученици

Продължава разследването на случая с деца, заснети да дишат от балони в центъра на града

bnt avatar logo
от БНТ
16:04, 12.09.2023
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Вече е установено мястото в Русе, където са заснети осемте момичета, за които се предполага, че дишат райски газ от балони. То се намира в непосредствена близост до сградата на Операта на т.нар. Ларго. От прокуратурата казаха, че още се доизясняват обстоятелства и резултатите от проверката по случая с разпространения видеоклип ще станат ясни утре.

Деца дишат райски газ от балони в центъра на Русе - прокуратурата се самосезира

Няколко момичета от видеоклипа са познати на две 13-годишни тийнейджърки, с които екип на БНТ разговаря. Пред камерата те разказаха, че райският газ е хит сред по-малките ученици. Казват, че самите те не са употребявали, но много от техните връстници го правят. По думите им е лесно да се снабдиш с него от разпространител.

"Пари ако дадеш, колкото той каже, ти го дава. Мисля, че за един балон 5 лв. някъде, нещо такова. По дискотеките дават на всеки, няма възрастови ограничения", обясни едно от момичетата.

От Регионалната здравна инспекция съдействат на полицията за разследването на случая с видеоклипа. Разпоредба в Закона за здравето забранява продажбата на райски газ, включително и онлайн, на лица под 18 години. Въпреки това диазотният оксид безпрепятствено стига до непълнолетните.

Депутатите регламентираха употребата на райски газ, до 3000 лева глоби за нарушители

"Райският газ може да бъде закупен от пълнолетно лице и съответно предоставен на непълнолетни", обясни д-р Павлина Симеонова – директор на Дирекция "Обществено здраве" на РЗИ - Русе.

За първите шест месеца на годината здравните инспектори са извършили 460 проверки в нощни заведения и 85 по сигнали за употреба на райски газ, но само в едно заведение е имало нарушение. Това е така, защото е много трудно да се докаже употребата на химичното вещество.

"Ако райският газ не е в оригиналната си опаковка, която има етикет с информация за съдържанието на химичното вещество, няма как да се докаже наличието на райски газ, например в един балон", коментира Симеонова.

Въпреки забраната: Експеримент на БНТ показва как всеки може да си купи райски газ

Употребата на райски газ далеч не е безобидна, подчертават здравните инспектори. След първоначалната еуфория, може да се получи затруднение в дишането, забавен пулс, световъртеж, неврологични усложнения и увреждане на имунната система.

Автори: Венета Николова, Даниела Василева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лия Каратанчева отпадна в първия кръг на сингъл на турнира по тенис за жени във Варна
Лия Каратанчева отпадна в първия кръг на сингъл на турнира по тенис за жени във Варна
3000 са вече жертвите на опустошителните наводнения в Либия
3000 са вече жертвите на опустошителните наводнения в Либия