НОВИНИ

Хидроинженери за язовири край Царево: Негодни водоеми, дори много опасни

bnt avatar logo
от БНТ
17:23, 12.09.2023
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

Хидроинженери започнаха обследване на двата язовира край Царево. Съоръженията поеха огромно количество вода, а това ги е компрометирало, коментират експертите.

Хидроинженери започнаха проверка на двата язовира в района на Царево

Един от язовирите с компрометирана след приливната вълна стена е Потурнашки. Заключението на експертите, които направиха оглед и измервания със специална техника е, че стените имат спешна нужда от ремонт, тъй като при евентуални нови валежи язовирът се напълни, стената най-вероятно няма да издържи и ще се скъса.

Това ще предизвика още по-големи наводнения от тези през миналата седмица.

Заради набези на мародери опустошените къмпинги в Царево се охраняват денонощно

На два пъти язовирите Хаджи Яне и Потурнашки край Царево са източвани през последната седмица. Преди и след потопа.

„Язовирите и двата бяха източени. В момента на дъжда приеха огромното количество вода, което на практика направо си спаси Лозенец, но въпреки това, че поеха огромни количества вода, не успяха да поемат пълното количество, което се изля. Примерът, който дадох е да се опитаме да налеем 10 литра вода в чаша от кафе, няма как това да се случи“, каза Георги Лапчев, кмет на Община Царево.

За да прелее язовира и да прехвърли стената, в деня на бедствието, водата е стигнала почти 8 метра височина.

Това подкопава стените и водоемите вече са негодни, а дори и много опасни. Това е констатацията на хидроинженери, които днес направиха проверка на място и замервания със специална техника на по-големия язовир Потурнашки над къмпинг "Оазис".

"Съоръжението е изцяло аварирало, от което максимално бързо трябва да се възстанови. Компрометирано е състоянието на стената, което означава, че при подобен такъв валеж, неблагоприятен, има вероятност да се скъса стената", коментира Никола Лазаров, хидроинженер.

Според кмета на Царево не само преливането на язовира е причина за бедствието. Водите от него са засегнали само малка част от общината. А и са били изправни, последното обследване не направено през юни.

"Дори имахме предписания, с които да изсечем растителност, която сега вече не съществува така или иначе, но дори това предписание беше изпълнено", посочи Георги Лапчев, кмет на Община Царево.

Поголовна горска сеч в сърцето на Странджа - задават ли се нови наводнения?

Сега данните от измерванията ще бъдат представени на междуведомствената комисия сформирана от премиера, която пристига в Царево в четвъртък. Тогава ще стане ясно и колко средства ще бъдат отпуснати. Ремонтът ще отнеме няколко месеца, казват специалистите. Обследват се и разрушените мостове край Царево.

Репортер: Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Денков и Гафарова обсъдиха партньорството между България и Азербайджан в сферата на енергетиката
Денков и Гафарова обсъдиха партньорството между България и Азербайджан в сферата на енергетиката
Принципно подкрепяме обединяване на служби за сигурност, коментира Делян Пеевски
Принципно подкрепяме обединяване на служби за сигурност, коментира Делян Пеевски