НОВИНИ

Здравното министерство: Антибиотици да се предписват само електронно от 1 октомври

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
19:27, 12.09.2023
Чете се за: 03:17 мин.
Още
Снимка: pixabay.com
Слушай новината

Антибиотици и лекарства за диабетици да се изписват само с електронна рецепта. Предложението на здравното министерство е това да се случи още от първи октомври. Омбудсманът Диана Ковачева обаче смята, че ако промените влязат в сила, достъпът на пациенти до медикаменти ще бъде нарушен.

Омбудсманът алармира, че диабетици може да останат без лекарства

Сега електронно се предписват и отпускат всички лекарства, които се заплащат напълно или частично от здравната каса. А здравното министерство предлага от първи октомври електронни предписания да сменят белите хартиени рецепти за предписване и отпускане на антибиотици и лекарства за диабетици.

"България е на едно от челните места в Европа по проблеми с антибиотичната резистентност. Това се дължи на безконтролното изписване на антибиотици, което сега с въвеждането на електронната рецепта за антибиотици ще бъде ограничено в много голяма степен", каза проф. Христо Хинков - министър на здравеопазването.

Експеримент на БНТ: Продажбата на антибиотици е безконтролна

От лекарския съюз искат затягане на контрола при отпускане на лекарства.

"Ако няма невъзможност да си вземем от аптеката без рецепта, електронната рецепта няма да реши нищо", коментира д-р Иван Маджаров - председател на БЛС.

Фармацевтите са на друго мнение.

"В момента всеки може да си препише каквото иска на рецепта. Няма как това да бъде проверено или контролирано. Затова когато говорим за дигитализация на процеса или електронни рецепти . Така се подобрява не просто контролът по предписването, но и контрола по отпускането", посочи Димитър Маринов - председател на Българския фармацевтичен съюз.

България е сред първенците по прием на антибиотици в Европа: Какви са опасностите?

Аптеки и лекари имат готовност да отпускат и предписват електронни бели рецепти.

"В България момента всеки може да отиде и да си закупи лекарства по лекарско предписание, както си купува хляб в магазина, което не е редно. Електронната рецепта, ако всъщност тези медикаменти се изписват само по този начин, реално няма как тези медикаменти да бъдат отпускани по друг начин", каза д-р Деница Даскалова- общопрактикуващ лекар.

Омбудсманът се опасява, че има лекари и зъболекари, които не работят със здравната каса и нямат достъп до Националната здравноинфромациоинна система. А това означава, че няма как да издават електронни рецепти за антибиотици. Срокът за обществено обсъждане на предложените от здравното министерство промени е 25 септември.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как американският спелеолог оцеля 10 дни под земята
Как американският спелеолог оцеля 10 дни под земята
Лоренцо Мичели: Любо Ганев е голям мечтател, подмладяването е за Олимпийските игри през 2028
Лоренцо Мичели: Любо Ганев е голям мечтател, подмладяването е за Олимпийските игри през 2028