НОВИНИ

България е сред първенците по прием на антибиотици в Европа: Какви са опасностите?

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
13:35, 26.11.2022
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
предлага лекуваш вкъщи ковид лекарствата безплатни
Снимка: Архив
Слушай новината

Във времето на гриповете, антибиотикът е сред най-употребяваните лекарства, а страната ни е на едно от първите места в Европа по прием на антибиотици. Прекомерното им използване може да доведе до глобална пандемия, породена от антибиотична резистентност, предупреждават учени.

Смъртността в световен мащаб вследствие на инфекции, причинени от бактерии, на които антибиотиците вече не действат, достига до 700 000 случая годишно. Затова специалистите призовават да не се прибягва към самолечение.

Д-р Георги Цигаровски e общопрактикуващ лекар в Пловдив. Казва, че често негови пациенти сами си предписват антибиотици.

"Преглеждам го и започвам лечение според симптомите, ако се касае по-скоро за вирусна инфекция, тогава обяснявам, че няма нужда от антибиотици, ако става въпрос за бактериална инфекция, то тогава се сменя антибиотика с друг", обясни доктор Цигаровски.

"Не съм си позволявала да вземам антибиотици без съгласието на личния лекар", казва Цветка Пирингева.

В аптеките антибиотик може да се вземе само срещу рецепта.

"Някои са учудени, че въобще им се изисква рецепта, други казват, че лекар им е препоръчал този антибиотик по телефон или по Вайбър, много често ни показват снимани предписания по Вайбър, които обаче нямат силата на валидна рецепта", подчерта фармацевтът Димитрия Стайкова.

Голяма част от лекарите изписват антибиотик само в краен случай.

"Свидетели сме на една лекарска практика, изписва антибиотик на гърба на съответната рецепта, изписва другото лечение което не включва антибиотик и идеята е да се проследи пациента от 3 до 5 дни след началото на лечението, ако той не се е подобрил, тогава да се отпусне този антибиотик", уточни Стайкова.

"Освен с разумна употреба на антибиотици в извънболничната помощ, много е важно антибиотиците да се прилагат интелигентно и в болничната помощ", отбеляза ректорът на МУ-Пловдив Марияна Мурджева.

Специалистите призовават антибиотиците да се използват само, когато е необходимо, защото прекомерната им употреба води до антибиотична резистентност.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефан Цанев: В държавата в момента върви пълзящ преврат
Стефан Цанев: В държавата в момента върви пълзящ преврат
Жоао Феликс иска да напусне Атлетико Мадрид
Жоао Феликс иска да напусне Атлетико Мадрид