НОВИНИ

Депутати попречиха да бъде поставено скеле около Паметника на Съветската армия

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
13:29, 15.09.2023
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Снимка: Цветелина Катанска
Слушай новината

Депутати от "БСП за България" и "Възраждане" попречиха да бъде поставено скеле около Паметника на Съветската армия в София. Преди обяд два камиона с железа са стоварили скелето на части пред паметника. Депутатите са разбрали и са поискали от областната управа да им предостави заповед за поставяне на съоръжението, както и документи, които да покажат каква е целта му.

"По закон като депутати имаме право да поискаме да ни бъдат предоставени документите незабавно. В тях няма класифицирана информация. Беше ни отказано с аргумент, че трябва да отправим писмено искане и до две седмици ще ни дадат отговор. Дотогава обаче ще е свършило всичко", обясни депутатът от "БСП за България" Георги Свиленски.

По думите му той държи цялата процедура да бъде законна и подозира, че документите не отговарят на нормативната уредба и затова областната управа не ги предоставя.

"Ако се огледате в градината, металното съоръжение до паметника е в много лошо състояние, а на него играят деца. Не знам областната управа да е направила проверка, каквато прави на паметника. Подлезите също са в окаяно състояние, също няма мерки от страна на общината", коментира и Ивайло Чорбов от "Възраждане".

Депутатите се заканиха да останат на място до паметника докато видят документи. На място има и засилено полицейско присъствие.

От областната управа на София разпространиха съобщение до медиите, в които се казва че областният управител Вяра Тодева уведомява жителите и гостите на София за изграждането на конструктивно скеле около Паметника на Съветската армия.

"Конструкцията е пореден етап от изпълнението на Плана за безопасност, който има за цел да запази живота и здравето на гражданите. Същевременно се цели обследване на състоянието на паметника с оглед на предстоящите експертни решения по преместването му. Призоваваме всички към спазване на обществения ред", пишат от областната управа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са реакциите след отпадането на мониторинговия механизъм над България
Какви са реакциите след отпадането на мониторинговия механизъм над България
Нефтохимик 2010 Бургас ще участва на турнир в Стара Загора през следващата седмица
Нефтохимик 2010 Бургас ще участва на турнир в Стара Загора през следващата седмица