НОВИНИ

Строители откриха писмо в бутилка, написано преди 137 години

bnt avatar logo
от БНТ
17:55, 15.09.2023
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Строители откриха писмо в бутилка, написано преди 137 години. То било заровено по железопътното трасе между Септември и Костенец и е намерено в основите на мост над река Марица в района на община Белово.

Оказва се, че бутилката носи послание от създателите на моста - строители от италианска компания.

"Мост, построен през 1886 г., по време на управлението на османския император Абдул Хамид. Построен от компания "Виталис". Така започва послание, оставено от италианските инженери, запечатано в бутилка и съхранено до днес. То е с дата 19 юни 1886 г и е намерено в основата на стария мост, който е разрушен при изграждането на новата жп отсечка.

На рядката находка попадат работници по жп линията Септември – Костенец.

"Вътре в устоя на моста, в една от нишите всъщност намерихме тази бутилка с писмото в нея", каза геодезистът Ивелин Русев.

Намереният документ е написан на ръка, на италиански език. Има и богата орнаментика по буквите.

"За пръв път ми се случва да превеждам писмо с такъв надпис, затова се консултирах с моя приятелка – археолог в Италия. Потвърди превода и първото нещо, което ще направи като дойде в България, е да дойде да види това писмо", каза преводачът Боян Пенев.

Ученици пуснали писмо в бутилка, след 7 години получиха отговор

То вече е в Историческия музей в Белово.

"Най-вълнуващата беше човешката история, която стои зад това писмо. Посланието, което те ни дават. За да напише човек такъв документ, че да напише отдолу издаден на 19 юни 1886, човекът, който го е написал, екипът, който е взел това решение, всъщност са горди от това, което са направили", коментира Севдалина Попова, директор на музея.

Именно заради това и в писмото са изброили имената си. За да продължат тази традиция, сегашните строители също ще оставят подобно писмо.

"Идеята е като построим новия мост, тъй като той няма да има такива ниши, ще е с греди - между единия устой и гредите на новия жп мост да поставим нова бутилка с послание с имената на хората, участвали в обекта, както и с копие от писмото, което сме намерили в старата бутилка", обясни геодезистът.

Писмото може да бъде видяно в беловския музей.

Репортер: Елена Ламбрева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
23-годишен е починал при катастрофа в Старозагорско
23-годишен е починал при катастрофа в Старозагорско
Петър Мицин откри учебната година в училище в родния Велинград
Петър Мицин откри учебната година в училище в родния Велинград