НОВИНИ

Общинската болница в Белоградчик е пред затваряне заради дългове

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
19:58, 15.09.2023
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Общинската болница в Белоградчик е пред затваряне заради дългове. Над 300 хиляди лева трябва да изплати лечебното заведение на фирмата, която осигурява лекарства за болничната аптека, но пари за това няма.

Болницата в Белоградчик спря приема на пациенти поради липса на лекари

Общинският съвет в Белоградчик има решение за финансиране на болницата с 300 хиляди лева годишно, но отговорът на кмета е, че Общината няма пари, както и законово основание да покрие задълженията на лечебното заведение.

Парите към доставчика на лекарства за болничната аптека трябва да бъдат изплатени спешно. Има и съдебно решение.

„Не може болница без болнична аптека и трябва спешно да се помогне...Трябва да запазиме болницата. Общината в момента трябва да помогне...Аз като гледам хората какви са болни, стари и бедни, имат нужда от помощ“, каза д-р Жоро Георгиев, лекар в МБАЛ „ Проф. Георги Златарски“- Белоградчик.

Болницата в Белоградчик обслужва няколко общини с население от 24 хиляди души. Ако се стигне до затварянето ѝ, хората ще трябва да пътуват повече от 50 километра до най-близкото лечебно заведение, което е във Видин.

„Ще идеме в другите градове, докъде стигнеме, свършено с нас. Видин далече. Монтана далече", коментират хората в града.

Срокът, който болницата трябва се разплати с фирмата доставчик е до 11 часа във вторник.

„Ако не се преведат дължимите към тази фирма 300 хиляди лева от страна на болницата, ще бъде описано, запорирано и иззето имущетвото, цялото оборудване и имущество, всичко на болницата, което на парктика ще доведе до нейното затваряне“, каза Боян Минков, председател на Общински съвет- Белоградчик.

Общинският съвет има решение Общината да изплаща по 300 хиляди лева годишно на болницата в Белоградчик, но до сега пари не са превеждани. Според кмета обаче Борис Николов Общината няма нито средства, нито законово основание за това.

„Законите са регламентирани. Общината може да превежда пари за задължения на болницата, ако бъде обявена в несъстоятелност, след това в ликвидация. Имаме официален отговор от министъра на финансите и министъра на здравеопазването“, каза Борис Николов, кмет на община Белоградчик.

За понеделник в Белоградчик е насрочено засдедание на Общинския съвет, на което ще се търси и решение за спасяване на местната болница.

Репортер: Анжела Каменова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росен Желязков: Отпадането на мониторинга е резултат от работата на много правителства
Росен Желязков: Отпадането на мониторинга е резултат от работата на много правителства
Задочен спор чии са заслугите за отпадането на мониторинга
Задочен спор чии са заслугите за отпадането на мониторинга