НОВИНИ

Протестиращите земеделци в преговори с премиера и двама министри (ОБЗОР)

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
17:42, 19.09.2023
Чете се за: 04:27 мин.
У нас
Слушай новината

Втори ден национален протест на зърнопроизводители и други земеделци. Днес те дойдоха в центъра на София пред Министерския съвет, за да поставят своите искания. Преди това заедно с тракторите си те се събраха край Долни Богров и лично земеделският министър Кирил Вътев дойде на протеста. В късния следобед се проведоха преговори на протестиращите с министър-председателя, земеделския и финансовия министър.

Българска аграрна камара: Протестират не само земеделци, а всички сектори в селското стопанство

След като вчера блокираха ключови кръстовища в страната, още през нощта протестиращите фермери заедно с тракторите си се насочиха към столицата. Рано тази сутрин над 600 трактора вече бяха паркирани край Долни Богров до Ботевградско шосе, като движението по него и в двете посоки не беше блокирано. Събраха се не само зърнопроизводители, но и животновъди и производители на зеленчуци, недоволни от решенията на правителството да направи възможен вноса на украински земеделски стоки у нас.

"Ние сме земеделска държава и преди всичко трябва да защитаваме нашите земеделски производители. Оттам ако има някакъв недостиг, да се добавя. Явно властта не иска да говори с нас. Ние сме дошли да си отстояваме правата, каза Янчо Проданов.

Към 13:00 часа земеделският министър Кирил Вътев дойде край Долни Богров, за да разговаря с протестиращите. Той беше посрещнат обаче с разлято мляко и смачкани малини и ягоди. С това земеделските производители искаха да покажат на министъра какво ще стане с тяхната продукция, когато България започне да внася украински земеделски стоки.

Земеделци изляха прясно мляко пред министър Кирил Вътев

Министър Вътев определи като справедлив протеста на земеделските производители, но подчерта, че проблемите им не са от вчера. Правителството търси решения, които обаче не предполагат бърз резултат.

"Имате пет искания, отправени към нас и чиито решения вече са намерени", каза земеделският министър.

Тези негови думи предизвикаха освирквания и възгласи "мошеници, оставка".

Земеделци: Ние търсим диалог, идваме с тракторите да го водим

"Искате резултат и ако това става с викане, давайте. Ще викам заедно с вас. Отправих ви две покани преди и след протеста. Тук съм дошъл с целия си екип. Колко пъти сте се срещали с целия екип на министерството?", каза още Кирил Вътев.

"Нашия протест няма политически искания. Ние просто защитаваме поминъка си. Не сме дошли тук за пари, а за да се промени българската политика. Мъчно ни е за Украйна, но и за българските деца ни е мъчно", посочи Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители В България.

След 14.30 ч. фермерите тръгнаха с автобуси и автомобили към Министерския съвет, където продължиха протеста си и се срещнаха с премиера Николай Денков, финансовия и земеделския министър.

Субсидии за милиони: Какви са реалните приходи на зърнопроизводителите?

От Националната асоциация на оранжерийните производители се разграничиха от днешния протест на земеделците. В открито писмо до премиера и медиите те заявиха, че подкрепят правителството относно решението му да отпадне забраната за внос на украински селскостопански стоки у нас.

Вижте повече в прякото включване на Зоя Велинова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Янев е новият старши треньор на Ботев Враца
Христо Янев е новият старши треньор на Ботев Враца
За първи път България има шампион на Европейската олимпиада по информатика
За първи път България има шампион на Европейската олимпиада по информатика