НОВИНИ

Сарафов: Всяка прокуратура може да бъде феодализирана

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
14:16, 19.09.2023 (обновена)
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Борислав Сарафов, който изпълнява функциите на главен прокурор, определи конституционните промени като необходими, но предупреди, че демонтажът на прокуратурата ще е пагубен за обществото. Той участва в публично обсъждане на промените в Конституцията, които предвиждат ограничаване на правомощията на главния прокурор.

"Аз критикувах главния прокурор, но депутатите трябва да имат предвид, че може да се появят случаи на местен феодализъм. Давам пример - казусът от Стара Загора. Ако главният прокурор няма компетенции и не може да предлага проверки, то всяка една прокуратура може да бъде феодализирана. Обществото получи напълно всевластни 28 окръжни прокуратури, 28 местни феодали, след като главният прокурор няма да може да ги контролира".

Приеха оставката на заместник-окръжния прокурор на Стара Загора

Това заяви Сарафов по време на срещата, на която присъстваха редица съдии, конституционалисти, както и министърът на правосъдието Атанас Славов.

Разследващият главния прокурор ще може да проверява и заместниците му

"Ако главният прокурор няма да бъде ръководител на прокуратурата, а само на 80 - 90 прокурори от ВКП, няма как някой да отчита дейност, за която не отговаря. Отчетността на главния прокурор се изключва", заяви Сарафов.

"Промените, които са в основата на инициирания проект за промени в Конституцията, не са от днес, не са от вчера, те са от доста време и част от тях не могат да бъдат решени в сегашната рамка", каза Атанас Славов, министър на правосъдието.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
58 партии и 9 коалиции ще участват на местните избори
58 партии и 9 коалиции ще участват на местните избори
Европейската комисия удължава временната закрила за украинските бежанци
Европейската комисия удължава временната закрила за украинските бежанци