НОВИНИ

КНСБ: 100 000 души ще останат без работа, ако България не предоговори условията за намаляване на въглеродните емисии с ЕК

Очаква се 10 000 миньори и енергетици да протестират в София

bnt avatar logo
от БНТ
08:50, 19.09.2023
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

100 000 души ще останат без работа, ако България не предоговори условията за намаляване на въглеродните емисии с Европейската Комисия. Това предупреди Любослав Костов – икономист от КНСБ в "Денят започва". Конфедерация на независимите синдикати в България и Конфедерацията на труда (КТ) "Подкрепа" организират днес протеста на миньорите и енергетиците в София за запазване на въгледобива и срещу преждевременното затваряне на мощности във въглищния сектор.

"Хората са от една страна изплашени, а от друга - ядосани, защото голяма част от тях бяха подлъгани. Припомням, че на 12 януари тази година парламентът взе решение да даде мандат на изпълнителната власт да предоговори условията с Европейската Комисия по Плана за възстановяване и тези 40% намаление на въглеродните емисии от енергетиката до 2026 година при база 2019 година, да бъдат предоговорени, тъй като България десетилетия наред е лидер в намалението при база 90-а година на въглеродните емисии. Такава беше базата за всички страни в ЕС. И поради характера на нашата икономика ние бяхме по естествен път лидери. Условията обаче бяха променени и държавата се ангажира да ги предоговори и девет месеца по-късно няма резултат. Поради тази причина днес 10 000 миньора ще дойдат от Раднево, от Перник, от Кюстендил и ще заявят своите искания към изпълнителната власт."

Миньори и енергетици излизат на протестно шествие в столицата днес

40% намаляване на въглеродните емисии до 2026-а година, означава масово затваряне на въглищни централи, буквално до 3 дни "Бобов дол" да затвори, коментира Любослав Костов.

"Изчислено, това означава 13 млрд. лева загуба като брутна добавена стойност за 15-те години за икономиката. Около 100 000 души ще останат без работа. 20 000 пряко засегнати и 80 000 заети косвено с логистиката. Това означава ръст на безработицата с около 27% и намаление на заетостта с 19 - 20%. Това са тесни специалисти и трябва да има дългосрочно и последователно решение за справедливото им включване в пазара на труда", призова икономистът.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НА ЖИВО: Депутатите заседават извънредно, ще гласуват антикорупционния закон
НА ЖИВО: Депутатите заседават извънредно, ще гласуват антикорупционния закон
Бърнли спечели първата си точка за сезона в английската Висша лига
Бърнли спечели първата си точка за сезона в английската Висша лига