НОВИНИ

Българска аграрна камара: Протестират не само земеделци, а всички сектори в селското стопанство

bnt avatar logo
от БНТ
07:50, 19.09.2023
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

За да може обществото да формира мнение, то трябва да е правилно информирано. Навсякъде се говори за протест на зърнопроизводителите и че причината е вносът на зърно от Украйна, а това изобщо не е така, заяви в "Денят започва" Светлана Боянова, изпълнителен директор на "Българска аграрна камара".

"Става въпрос за проблеми на абсолютно всички сектори - плод и зеленчук, мед и пчелни продукти, животновъдите, лозарите. Манипулацията е доста сериозна."

По думите й комуникацията също е силно затруднена, както и самите протести и придвижването на хората и машините, защото са впрегнати всички сили да не се покажат нещата, както са реално, а в същото време се казва колко сме загрижени за българския потребител.

Боянова поясни, че преди протестите е поискана комплексна среща, не само с министъра на земеделието, но и с министъра на финансите и министър-председателя, защото земеделието е много комплексен сектор, не става въпрос само за производство на продукция и осигуряване на продоволствената сигурност, а е сектор със социално значение, който влияе по регионите.

"Тази среща е поискана от „Българска аграрна камара“, в която членуват всички организации от инициативния комитет на протеста и към тях са се присъединили и останалите им колеги", заяви Боянова.

"След решението в Народното събрание бяхме спешно извикани на разговор в събота, но ние казахме, заповядайте на протеста, защото вие вземате решенията без да ни питате и "след дъжд качулка".

Земеделците отново на протест - ще изкарат тежка техника на входа на София

"Тази проблематика не е българска, национална, тя е европейска проблематика", каза Васил Грудев, бивш служебен министър на земеделието и храните, който също се включи в разговора.

Грудев смята, че и решението трябва да се търси на европейско ниво.

"Днес се провежда конференция на Европейската народна партия, която е във връзка с дизайна на общата селскостопанска политика в следващите 10 години. На тази среща ще запознаем всички с тежката ситуация, в която се намират българските земеделски производители. Тя е още по-тежка, защото европейските решения към момента не работят".

По неговите думи, има базово общо споразумение за асоцииране между ЕС и Украйна от 2014 г., в сила от 2017 г., като неговата цел е всички митнически тарифи да бъдат хармонизирани, но украинските продукти да започнат да отговарят на тези стандарти, на които отговаря и нашата продукция.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йордан Терзийски: Исканите оставки пораждат съмнения за политизиране на земеделските протести
Йордан Терзийски: Исканите оставки пораждат съмнения за политизиране на земеделските протести
Баскетболистите на Шумен с победа в третата си контрола от предсезонната подготовка
Баскетболистите на Шумен с победа в третата си контрола от предсезонната подготовка