НОВИНИ

На сесията на ООН - България ще участва в 3 работни групи по формулата за мир в Украйна

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
06:17, 19.09.2023 (обновена)
Чете се за: 04:02 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

България ще участва в три работни групи по формулата за мир на Украйна. Това обяви от Ню Йорк вицепремиерът и външен министър Мария Габриел след среща с първите дипломати на страните от Европейския съюз в рамките на Общото събрание на ООН.

Мария Габриел обсъжда и с европейските си колеги серията от мерки, които Украйна трябва да предприеме за износа на зърна, които да отговорят на недоволството на фермерите.

От нашите пратеници: На сесията на ООН Гутериш призова да се отделят $500 млрд. за устойчиво развитие

Лицензиране на износа за срок от 30 дни, за да няма пренасищане с украинско зърно, ежедневна информация - това предвиждат мерките, които Украйна трябва да предприеме. Пред външните министри от Европейския съюз Мария Габриел е подчертала решението на страната ни да отмени забраната за внос на украинско зърно.

"И на този етап е много ясно, че ние сме част от държавите, взели правилно решение, много тежко решение. Но сега е въпрос на национална позиция да си отстояваме интереса с възможността, която е дадена чрез механизми, чрез контролни мерки България заедно с Европейската комисия да си отстояваме интереса до край", коментира тя.

Все пак Мария Габриел призна, че не очаква протестите да стихнат веднага.

"Малко трудно би се получило веднага да бъдат успокоени всички емоции покрай тази тежка ситуация, но точно заради това ни трябват факти, аргументи и конкретика".

На срещата на европейските външни министри не е обсъждан откритият край Тюленово дрон, тъй като не разполагаме с всички данни.

"Нека не забравяме, че сме в ситуация, в която има много дезинформация, е сме в ситуация, в която трябва много добре да подредим частите на пъзела преди да правим изводи. Това, което за мен днес беше важно, е да привлека вниманието към стратегически важния регион на Черно море. Там наистина е много важно да следим какво се случва, защото това е въпрос на сигурност за цялата евроатлантическа общност", каза вицепремиерът.

Само 15% от целите на ООН за устойчиво развитие ще бъдат изпълнени до 2030 г., каза Радев в Ню Йорк

По-рано Мария Габриел обсъди рисковете и възможностите от изкуствения интелект за постигане на целите за устойчиво развитие в присъствието на американския държавен секретар Антъни Блинкън, външните министри на Великобритания Джеймс Клевърли и на Сингапур Вивиан Балакришнан. А президентът Румен Радев представи България като държава в топ 3 в Групата на страните с по-високи от средните доходи в световен мащаб.

"Нашият национален приоритет е трансформацията на България в иновативна, умна и зелена, дигитална и свързана държава с общата политика на взаимодействие между изследвания, иновации и технологии", каза Радев.

Днес Румен Радев има редица двустранни срещи - първата е с президента на Австрия Александър Ван дер Белен, с когото се очаква да обсъди позицията на Виена за членството ни в Шенген.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Киев твърди, че е пробита руската отбранителна линия край Бахмут
Киев твърди, че е пробита руската отбранителна линия край Бахмут
Миньори и енергетици излизат на протестно шествие в столицата днес
Миньори и енергетици излизат на протестно шествие в столицата днес