НОВИНИ

От нашите пратеници: На сесията на ООН Гутериш призова да се отделят $500 млрд. за устойчиво развитие

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:17, 18.09.2023 (обновена)
Чете се за: 04:02 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Фокус върху устойчивото развитие в първия ден от посещението в Ню Йорк на българската делегация за Общото събрание на ООН. Президентът Румен Радев и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел участваха в откриването на Срещата на върха за Целите за устойчиво развитие - те бяха зададени през 2015 година, за да помогнат да се заличат неравенствата в света до 2030 година.

Ню Йорк посрещна с проливен дъжд над 140-те лидери, пристигнали за срещата на Общото събрание на ООН. В първия ден вниманието е насочено към по-бедните държави, а геополитическите противопоставяния изглежда са на заден план, заедно със Срещата на върха за целите за устойчиво развитие.

От нашите пратеници: Очаква се Зеленски и Лавров да се срещнат на Общото събрание на ООН в Ню Йорк

Срещата на върха започна с емоционално обръщение на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, който поиска годишно за целите за устойчиво развитие държавите от Г-20 да отделят 500 милиарда долара.

"Направихте обещание - да изградите свят на богатство, прогрес и възможности за всички, да не оставяте никой да изостава, да платите за това. Това не е обещание между дипломати в тази зала, а обещание към хората", каза Гутериш.

Още утре фокусът на вниманието ще се измести към войната в Украйна, а президентът Володимир Зеленски ще говори в рамките на Общополитическия дебат, както и върху отсъствието на 4 от 5-те постоянни членки на Съвета за сигурност. Само американският президент Джо Байдън ще участва в срещата, тук не са лидерите на Русия, Китай, Франция и Великобритания.

Едва 15% от целите за устойчиво развитие са заложени за изпълнение до 2030 година, отбеляза пред журналисти президентът Румен Радев.

"Само 15% от тези цели предстои да бъдат изпълнени. Една огромна част от тях са в застой, а при други има чувствителен регрес. Причините са много, но виждаме колко много кризи се застъпват - COVID-19, енергийната криза, военните конфликти, промените в климата. Всичко това оказва негативно влияние върху нашето общо развитие, върху бедността, върху икономическото и социално развитие, върху образованието и здравеопазването и трябва да се полагат много повече и по-координирани усилия на всички нива".

Само 15% от целите на ООН за устойчиво развитие ще бъдат изпълнени до 2030 г., каза Радев в Ню Йорк

По-късно през деня Румен Радев ще изнесе реч в рамките на лидерските диалози на Срещата на върха, посветена на науката, технологиите и иновациите. Не е нормално да разполагаме с толкова много знания и да живеем бедно, заяви президентът.

"Това важи особено за България, която продължава да се бори с бедността и неравенствата, а диалогът като основно средство за намиране на решения отстъпва пред конфронтацията."

Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел участва в министерска среща, посветена на Ролята на изкуствения интелект за ускоряване на напредъка по постигане на целите за устойчиво развитие. През деня тя има среща и с външните министри на страните от Европейския съюз. И Румен Радев, и Мария Габриел тази вечер ще бъдат на прием по повод 50-тата годишнина от членството на Германия в ООН.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въпреки обявения бойкот - 15 състезателки от шампионския отбор на Испания с повиквателни от новия селекционер
Въпреки обявения бойкот - 15 състезателки от шампионския отбор на Испания с повиквателни от новия селекционер
МВР отговори: Пуши ли цигара полицай до дрона в Тюленово
МВР отговори: Пуши ли цигара полицай до дрона в Тюленово