НОВИНИ

Мирослав Колев пред БНТ: Рамазан просто гори в борбата

мирослав колев бнт рамазан просто гори борбата
bnt avatar logo
от БНТ
19:53, 18.09.2023
Чете се за: 04:22 мин.
Спорт
Слушай новината

Президентът на клуба по борба във Велико Търново Мирослав Колев даде специално интервю пред БНТ, в което разказа за това как се е стигнало до пристигането у нас на Рамазан Рамазанов, който във вчерашния ден донесе на България първия и единствен медал в свободния стил по време на световното първенство в Белград в категория до 70 кг.

Колев се върна пет години назад в спомените си, за да сподели как е получи обаждане от брата на Рамазан Магамед с молба да съдейства за това дагестанския борец да участва на държавно първенство у нас.

"Преди пет години треньорът на Рамазан се свърза с мен и ме помоли да съдействам за това той да участва на държавното първенство в България и ако се представи добре да му помогна да получи и българско гражданство. Рамазан е от Дагестан, а хората в борбата знаят, че е много трудно да пробиеш в отбора на Русия и да бъдеш №1 там. Всеки състезател търси място под слънцето. Първо, неговият брат Магамед Рамазанов трябваше да дойде в България, но не се случи и тогава самият той ми се обади и ме попита дали може по-малкият му брат да участва. От БФ Борба разрешиха на Рамазан да се включи в държавния шампионат, който беше във Враца тогава. Рамазан надви всички състезатели в България и тогава, може би, от федерацията го забелязаха заради стила му на борба и лекотата, с която се бори", припомня си Колев.

Пред БНТ човекът, довел Рамазанов в България, сподели още, че 28-годишният състезател истински гори в борбата и разкри, че след нова година той ще насочи усилията си към олимпийската категория до 74 кг в опит да спечели квота за Игрите в Париж 2024.

"Това момче гори в борбата. Във Велико Търново аз работя и с малки деца, докато Рамазан също е в залата. Веднъж когато строявам групата той стана и попита: "Може ли аз да водя тренировката?". Аз му разреших и той започна да води тренировката на малките деца, минавайки през всяка една двойка, за да им каже грешките, както и да им покаже нови хватки. Рамазан просто гори в борбата и иска да се реализира, а мечтата на всеки спортист е да участва на олимпийски игри", заяви Колев.

"Той ще смени категорията и ще се качи на 74 кг. За световното просто взехме решение, че трябва да се бори в своята категория. Имахме за задача да вземем медал от първенството, а след нова година подготовката му ще бъде насочена за олимпийската категория (74 кг). Той трябва да качи малко килограми и мускулна маса и просто ми се иска да бъде здрав. Каквото зависи от него, той ще го направи", каза още той.

Накрая председателят на клуба по борба във Велико Търново отговори и на въпроса защо Рамазан се готви предимно извън България.

"Към момента в Русия има повече партньори на много добро ниво. Провеждаме тренировки също така и в България, и в Турция. Понякога Рамазан се включва и в лагери на националния отбор. На този етап обаче е по-добре за него да се готви в Русия", завърши Мирослав Колев.

Цялото интервю гледайте във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР отговори: Пуши ли цигара полицай до дрона в Тюленово
МВР отговори: Пуши ли цигара полицай до дрона в Тюленово
Близо 900 кръвни проби на шофьори чакат да бъдат изследвани във ВМА
Близо 900 кръвни проби на шофьори чакат да бъдат изследвани във ВМА