НОВИНИ

Рамазан Рамазанов спечели първи медал за България от световното по борба

Борил Гочев
от Борил Гочев
19:56, 17.09.2023
Чете се за: 02:50 мин.
Спорт
рамазан рамазанов спечели първи медал българия световното борба
Слушай новината

Рамазан Рамазанов донесе на България първи медал от световното първенство по борба в Белград, Сърбия, след като се окичи с бронз в категория до 70 кг на свободния стил.

В спора за отличието натурализираният дагестански състезател надигра с 8:5 точки представителя на Киргизстан Ерназар Акматалиев.

Така, българският представител взе реванш за загубата си от същия този съперник преди година на шампионата на планетата, който тогава отново се състоя в "Щарк Арена" в Белград.

Схватката тази вечер започна с тактическо надлъгване между двамата борци, като минута и половина след началото на двубоя киргизстанецът получи предупреждение за пасивност и след като ситуацията на тепиха не се промени в следващите 30 секунди Рамазанов записа първата точка. До края на първата част българският представител прибави и още един пункт към актива си и така първите три минути завършиха при 2:0 в полза на Рамазан.

Втората част започна огледално на първата, като натурализираният дагестанец получи предупреждение да бъде по-активен, но няколко секунди по-късно съумя да повали своя съперник на тепиха, за да увеличи преднината си на 6:0. Впоследствие обаче Рамазанов допусна твърде лесно Акматалиев да намали пасива си до 4:6. За щастие, българският национал реагира бързо, минавайки зад гърба на своя съперник, за да направи резултата 8:4 в своя полза. До края на срещата Рамазан контролираше битката и въпреки че отпусна още една точка на своя противник всичко завърши победоносно за България.

По този начин Рамазан Рамазанов спечели своя първи медал от световно първенство, след като до този момент имаше сребро и бронз от европейско първенство.

Освен това Рамазанов донесе на България и първи медал от световно първенство в свободния стил след 10-годишно чакане, като за последно това стори Владимир Дубов на шампионата на планетата в Будапеща през 2013-а година.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рамазан Рамазанов пред БНТ: Работихме много за този медал, исках да стигна до борба за златото
Рамазан Рамазанов пред БНТ: Работихме много за този медал, исках да стигна до борба за златото
Борислав Михайлов откри мултифункционално съоръжение в 75 ОУ в столицата
Борислав Михайлов откри мултифункционално съоръжение в 75 ОУ в столицата