НОВИНИ

Никола Станчев - първият българин, стъпил на олимпийския връх

Припомняме пътя на легендарния борец до златото в турнира по борба в Мелбърн 1956.

bnt avatar logo
от БНТ
06:40, 16.07.2024
Чете се за: 03:12 мин.
Други спортове
Слушай новината

Роден в странджанското село Твърдица, Никола Станчев от малък проявява шампионския си характер в популярните по това време народни борби. Успява да се справи с далеч по-възрастни и яки съперници. Затова и бързо попада в националния отбор, става шампион на страната, започва да трупа международни победи. Удивителното за него е, че е еднакво добър както в класическия, така и в свободния стил.

За игрите в Мелбърн 1956 година, пътуването на българите е истинско изпитание. Станчев се “гмурва” в олимпийския турнир - категория 79 кг. в свободния стил още с пристигането, на практика без аклиматизация. И побеждава на старта по точки един от фаворитите - съветския борец Гиорги Схиртладзе. Във втората среща обаче губи сензационно и то с туш от японеца Кацурамото.

Така единственият възможен вариант за олимпийската титла минава през задължителни победи в следващите схватки и то с туш. А съперниците му са все опитни борци. Срещу германския представител Ханс Щер старши треньорът Райко Петров избира изчаквателна тактика. Ходът е рисков, защото дори и при победа по точки българинът губи шансове за титлата. Срещата е изтощителна игра на нерви, при която атака на германеца е отразена от Станчев с хвърляне на съперника и туш. Щер дълго се оглежда невярващ какво се е случило. Тактиката е подобна и за следващите битки.

На полуфинала срещу 36-годишния швед Бенгт Линдбалд буквално три секунди преди финала съперникът е вдигнат във въздуха и забит в тепиха с туш. Във финала Станчев се сблъсква с непобедения до този момент американец Дан Ходж.

Двамата са се вкопчили здраво - дотолкова, че от носа на българина потича кръв и се налага лекарска намеса. И когато американецът е поставен в партер - Никола Станчев прилага коронната си хватка “черек” - съперникът е повален с туш, Станчев ликува, а България празнува първия си олимпийски шампион.

"Не вярвах, че съм първи. Райко вика първи си. Викам Райко, докато не се кача на стълбичката, не мога да повярвам. Когато чух името си, почувствах, че съм първи", споделя в интервю за БНТ през 2007 г. големият шампион.

Героят е посрещнат у дома като звезда. Възторжени тълпи следват движението на шампиона.

За жалост кариерата му след това не продължава дълго и заради контузии не успява да участва на игрите в Рим четири години по-късно.

Вижте още от предаването "Истории от Олимпийските игри" във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕП се събира на първата си сесия след европейските избори
ЕП се събира на първата си сесия след европейските избори