НОВИНИ

От нашите пратеници: Очаква се Зеленски и Лавров да се срещнат на Общото събрание на ООН в Ню Йорк

Рекорден брой държави участват във форума, но отсъстват лидерите на 4 от петте постоянни членки на Съвета за сигурност

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
16:40, 18.09.2023
Чете се за: 04:30 мин.
По света
Слушай новината

Прожекторите на световното внимание тази седмица са насочени към Ню Йорк - над 140 световни лидери пристигат в централата на ООН за общополитическия дебат в рамките на Общото събрание на ООН.

Президентът Румен Радев представя България. В делегацията е и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. Седмицата ще бъде наситена от геополитически послания, двустранни срещи и дипломация на най-високо ниво.

Радев ще произнесе своята реч пред Общото събрание във вторник, ще участва в Срещата на върха за целите за устойчиво развитие. Има двустранни срещи с австрийския президент Александър Ван дер Белен, на която се очаква да бъде повдигнат и въпросът за членството ни в Шенген, особено след отпадането на механизма за наблюдение над България.

Радев има планирани срещи и с президента на Молдова Мая Санду, както и с представители на Саудитска Арабия, Южна Корея, Ирак и на еврейски организации в Съединените щати. Миналата година Общото събрание беше доминирано от войната в Украйна, очертава се и сега Киев да плени световното внимание - президентът Володимир Зеленски ще говори лично пред най-високата световна трибуна и ще участва в Съвета за сигурност на ООН, където ще седне на кръглата маса заедно с руския външен министър Сергей Лавров, което предполага драматична конфронтация между двамата.

Посланикът на Русия в ООН - Василий Небензя, вече обеща това събитие да е "голямо шоу". Зеленски ще се опита в Ню Йорк да търси подкрепата на държавите от така наречения Глобален юг за своя мирен план от 10 точки, но тези държави по-скоро искат да чуят акцент върху помощта, която богатите държави предвиждат за най-бедните страни.

Рекореден брой световни лидери пристигат в Ню Йорк, но от петте постоянни членки на Съвета за сигурност - най-влиятелните държави, ще участва само американският президент Джо Байдън. За руския президент Владимир Путин и китайския лидер Си Дзинпин беше очаквано да не дойдат в Ню Йорк, но тук няма да са и премиерът на Великобритания Риши Сунак и френският президент Еманюел Макрон.

По традиция Общото събрание е възможност да бъде чут гласът и на най-малките държави, а разделенията вече са не само по оста Запад - Изток между демократичните държави и Русия и Китай, но и по оста Север - Юг: богатите държави от северното полукълбо срещу така наречения Глобален юг.

С интерес се очаква и речта на американския президент Джо Байдън - от Белия дом вече обявиха, че той ще акцентира върху Глобалния юг. Миналата година Байдън повдигна въпроса за разширяване състава на постоянните страни членки на Съвета за сигурност на ООН, в който в момента влизат Русия, Съединените щати, Китай, Франция и Великобритания. Целта е по-бедните държави да имат по-силен глас в ООН.

През последните години, особено след войната в Украйна и противопоставянето между постоянните страни-членки на Съвета за сигурност на ООН, има множество критики, че организацията не изпълнява основната си функция - да е стожер на мира. В присъствието на толкова много световни лидери остава да видим дали през следващите дни ООН ще продължава да бъде символът на многостранната дипломация или разделенията ще надделеят.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитрис Итудис вече не е селекционер на гръцкия национален отбор по баскетбол
Димитрис Итудис вече не е селекционер на гръцкия национален отбор по баскетбол
Даниел Моралес подаде оставка като треньор на Ботев Враца
Даниел Моралес подаде оставка като треньор на Ботев Враца