НОВИНИ

Субсидии за милиони: Какви са реалните приходи на зърнопроизводителите?

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:34, 18.09.2023
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Слушай новината

Какви са печалбите на зърнопроизводителите досега и колко се очаква да загубят след отпадане на забраната за внос на украинско зърно у нас? От НАП отчитат свръхпечалба в сектор Земеделие за миналата година - Само на зърнопроизводстводителите тя е била с 25% повече, отколкото през 2021 г.

Земеделците протестираха на 45 точки в страната заради отпадналата забрана за украинското зърно (ОБЗОР)

Принос за тази свръхпечалба според анализатори имат и субсидиите в сектора: по данни на системата за електронни бюджетни разплащания за 2022 година, шест фирми на зърнопроизводители у нас, три от които са свързани, са получили субсидии за над 38 милиона лева. Твърдят също, че зърнопроизводителите няма да имат загуби заради отпадналата забрана,тъй като голяма част от украинското зърно досега е излизало през Костанца и у нас реалният внос е едва 0.03% от потребяваното зърно.

През последните години повече от половината от евросубсидиите за България отиват при земеделците. От 4,2 милиарда лева годишно близо 3 милиарда са за селското стопанство .

"По данни на БАН 75% от тези субсидии отиват в стотина големи фамилии на зърнопроизводители. Има една свръхконцентрация на земя в България в ръцете на тези 100 семейства", каза Тихомир Безлов, Център за изследване на демокрацията.

Земеделци: Ние търсим диалог, идваме с тракторите да го водим

По данни на министерството на финансите за миналата година зърнопроизводителите са обявили 2,5 млрд. лв. печалба, взели са 2 млрд. лв. субсидия, а продадената от тях продукция е за близо 10 млрд. лева.

БНТ: Какви загуби могат да очакват зърнопроизводителите от отмяната на забраната за внос на украинска пшеница?

Тихомир Безлов, Център за изследване на демокрацията: Те няма да имат загуби, защото украинското зърно няма какво да прави в България. То просто си излиза през румънското пристанище Констанца. Освен това ние потребяваме над 1 милион тона зърно. А за следващата година ще изнесем между 6 и 7 милиона тона.

Земеделският министър: Ще настояваме Украйна временно да задържи износа си към България

И според икономиста Георги Ангелов през последните близо 6 месеца в България почти не е влязло украинско зърно, а вносът бил едва около 0.03% от общото потребявано количество у нас.

По-различна е ситуацията с нуждата от внос на слънчоглед. От Института по пазарна икономика твърдят, че страната ни има нужда от такъв внос от Украйна, тъй като икономиката ни печели от това. Ние сме трети в света по мощности за производство на олио и заводите ни се нуждаят от вносен слънчоглед.

Слаба е реколтата от слънчоглед тази година

Украински фермер: Не съм продал нито килограм слънчоглед

"Няма причина да забраняваме вноса на суровина от друга страна производител на слънчоглед, тъй като това ни позволява да преработваме повече и да изнасяме повече краен продукт. Всеки е свободен да протестира, но това че някой има дадени искания, не означава, че те са най-изгодни за страната. В момента икономиката ни печели от вноса на слънчоглед и това че някой иска да протестира срещу този внос ,това е негово право. Но това не означава че всеки трябва да се съобрази с него", коментира Петър Ганев от Института пазарна икономика.

"Аз не виждам логиката на протеста. Според мен зърнарите се опитват да се договорят с правителството, за да получат по-големи компенсации, допълнителни помощи - това е скритият контекст на протеста", смята Тихомир Безлов.

Според него е факт обаче ,че благодарение на зърнопроизводителите земеделската земя у нас сега се обработва почти на 100%, при 40% пустеещи земи през 2001 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турската футболна федерация отрече, че ще се разделя със селекционера на националния тим Щефан Кунц
Турската футболна федерация отрече, че ще се разделя със селекционера на националния тим Щефан Кунц
Украински фермер: Не съм продал нито килограм слънчоглед
Украински фермер: Не съм продал нито килограм слънчоглед