НОВИНИ

Украински фермер: Не съм продал нито килограм слънчоглед

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:25, 18.09.2023
Чете се за: 02:42 мин.
По света
Слушай новината

Блокадата на зърнената сделка и честият руски обстрел на украинските черноморски пристанища са довели до падане на цената на слънчогледа в Украйна.

Киев планира да съди 3 държави, удължили забраната за внос на украинско зърно

На запад от Днепър, в селото Шестирня бързат да приберат слъночогледа. Очакват жътвата да приключи до 10 дни. Но не метеорологичните условия притесняват фермерите там.

"В момента не сме продали нито един килограм слънчоглед, защото сега цената е 10-11 хиляди гривни за тон. Всяка седмица цената пада между 100 и 500 гривни", каза украинският фермер Олександър Рибинин.

През 2020-2021 година Украйна е произвела 31 процента от цялото слънчогледово олио в света, сочат данни на Министерството на земеделието на Съединените щати. Но с войната този процент е паднал. Заради сраженията много територии в Украйна останаха незесети. 10 месеца земите на Олександър били под руски контрол. До изтласкаването на руските части извън района на Херсон.

Земеделският министър: Ще настояваме Украйна временно да задържи износа си към България

"Когато врагът беше прогонен, всичко беше обрасло с плевели, нивите бяха минирани. Отне ни много усилия, за да разминираме и да подготвим земята до състояние, в което да може да се сее. Работихме усърдно през цялата зима", посочи Олександър.

Ще проверяват за радиоактивност и тежки метали украинското зърно

Преди войната той имал 10 хиляди хектара земя. Сега обработва по-малко от 40 процента от нея. Хангарите му са пълни с пшеница и слъноглед. Успява да продаде единствено рапица. Казва, че за продажбата на слънчогледа, засега ще изчака. Може да я съхранява около година, преди да се развали.

"Засега няма смисъл да продаваме", каза фермерът.

Критики и в ЕК след решението на Полша, Словакия и Унгария да удължат забраната за внос от Украйна

Преди войната Олександър живеел добре. Инвестирал в модерни комбайни. Не зная какво предстои, нито с фермата, нито с живота му. Единствената утеха е, че сраженията вече не са близо до тях.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Субсидии за милиони: Какви са реалните приходи на зърнопроизводителите?
Субсидии за милиони: Какви са реалните приходи на зърнопроизводителите?
Въпреки обявения бойкот - 15 състезателки от шампионския отбор на Испания с повиквателни от новия селекционер
Въпреки обявения бойкот - 15 състезателки от шампионския отбор на Испания с повиквателни от новия селекционер