НОВИНИ

Правителството ще гарантира работните места в сектор "Енергетика" чрез споразумение

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
16:42, 19.09.2023 (обновена)
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Правителството ще гарантира работните места в сектор "Енергетика" чрез споразумение. Ясно е, че притесненията на протестиращите са, че след 2026 г. мините и въглищните централи ще спрат да работят. След разговорите премиерът Денков обяви, че има съгласие по всички 9 точки в декларацията на синдикатите.

Ясна енергийна политика и сигурни работни места - това поискаха енергетици и миньори, които протестира пред Министерския съвет.

Деян Дяков, председател на КНСБ в ТЕЦ "Марица Изток 2": "Някъде да видяхме ново работно място отворено, не виждаме нито планове, нито нови предприятия. Нищо няма на нашия регион, само ТЕЦ "Марица изток 2" и мините."

Пламен, протестиращ от рудниците на "Мини Марица изток": "Ако ни затворят, 50% от енергетиката на България отпада. 50% като я няма, тежко на тези, които зимата се отопляват на ток."

Михаил Михайлов, РС "Подкрепа" - Стара Загора: "Не се предвижда нито един лев, нито едно евро за обезщетение на 15 000 пряко заети и близо 10 пъти повече, това са около 150 000 косвено заети работници и служители, и жители на Стара Загора."

Синдикатите отидоха на среща с премиера, но два часа по-късно по прозорците на властта се стигна до провокация - опит на хора да влязат в Министерския съвет. След края на срещата стана ясно, че ще има споразумение, което да гарантира работните места на заетите в сектора. Ще има и ревизия на териториалните планове така, че средствата в размер на 400 млн. евро да запазят работните места.

"Имаме съгласие по почти всички точки в декларацията, има няколко нюанса по това как могат да се реализират предложенията, които те правят. Но това са по-скоро технически проблеми", каза премиерът Николай Денков.

Напрежение на протеста на енергетици и миньори (СНИМКИ)

Тези различния ще бъдат отразени в споразумението, което ще се подпише до края на месеца. В него ангажиментите на държавата ще бъдат описани като точно се отразят какви са натоварените мощности и колко са заетите.

"Ако има движения по производствените програми - надолу или нагоре, в това число намаляване на въглищни мощности във времето напред, така и свързани с персонала предизвикателства, те да бъдат описани точно и ясно и да бъдат финансирани", каза Пламен Димитров, президент на КНСБ.

"Много се надявам страните да бъдат добронамерени в рамките на това общуване, за да успеем да стигнем до няколко пъти споменатото споразумение", каза Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа".

Народното събрание трябва да гарантира, че споразумението ще се изпълнява.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасно селфи: Леопард ухапа момиче в зоопарка във Варна
Опасно селфи: Леопард ухапа момиче в зоопарка във Варна
Няколко клуба отнесоха сериозни глоби след 9-ия кръг в Първа лига
Няколко клуба отнесоха сериозни глоби след 9-ия кръг в Първа лига