НОВИНИ

Оставиха в ареста младежите, участвали в грабеж и гонка с полицията

Айше Сали
от Айше Сали
18:06, 19.09.2023
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Все още не е ясно дали полицаят, който вчера стреля и уби крадец, ще бъде привлечен като обвиняем по случая. Решението ще бъде взето след като излязат заключенията от експертизите.

Днес съдът остави в ареста другите двама непълнолетни, които бяха задържани за съучастие в кражбата, която са извършили заедно с простреляния мъж. Именно заради нея е била повикана и полиция.

Полицаят, прострелял заподозрян за обир в София, лично го е закарал до болницата

Полицаят, който е улучил 18-годишния крадец, не е стрелял напосоки, бягайки след него и съучастника му, а е заел позиция и е предупредил няколко пъти двамата мъже да спрат. Потвърждават го както записите от камерите, заснели част от случилото се, така и свидетел.

Огнестрелната рана е в горната част на тялото на починалия мъж. От местопрестъплението са иззети три гилзи, а предполагаемото разстояние между полиция и крадеца в момента на изстрела, е 100 метра.

"Нямаме категорични данни каква е входната рана на пострадалия, дали е в гръб или в предната част на тялото. Полицейският служител, който е възпроизвел изстрела е безупречен, със седем години страж в системата на МВР, лице на 33 години, многократно награждаван", коментира директорът на СДВР Любомир Николов.

Дали полицаят ще бъде привлечен като обвиняем ще стане ясно след приключването на експертизите. В случая всеки детайл е важен.

"След заключението на назначените експертизи наблюдаващия прокурор ще извърши преценка дали да бъде привлечен полицейският служител в качеството на обвиняем и за какво престъпление, тъй като тук всеки един детайл е от изключително значение, защото всеки детайл може да промени решението на наблюдаващия прокурор. Иззети са обтривки от двете им ръце за евентуално наличие капсулни частици и барутни частици. Иззето е и тяхното униформено облекло, тъй като по него е имало кръв", заяви Христо Кръстев - говорител на СГП.

Преследване и стрелба близо до бизнес сграда в София, има убито момче

А крадците от Ботунец са добре познати на органите на реда. При обир използвали метални палки и заплашвали, че имат оръжие, каквото жертвите не са виждали. Така е било и при кражбата от двете момичета в предишната нощ. Те твърдят, че са бити, но няма медицинско свидетелство, което да го доказва.

Заради това че са непълнолетни, мярката за неотклонение на задържаните беше гледна на закрито заседание.

"Няма да протестирам съдебния акт. Районната прокуратура е искала мярка задържане под стража по отношение на двамата обвиняеми, смятам, че тя е адекватна на тежестта на извършеното и на обществената опасност на извършителите", каза Mария Bорисова - прокурор в Софийска районна прокуратура.

В крайна сметка съдът определи двамата да останат в ареста.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Томас Тухел и Хари Кейн очакват труден двубой срещу Манчестър Юнайтед
Томас Тухел и Хари Кейн очакват труден двубой срещу Манчестър Юнайтед
Битов семеен скандал е причина за двойно убийство и самоубийство в Черногорово
Битов семеен скандал е причина за двойно убийство и самоубийство в Черногорово